Külföld | ET médiatörvény
2013. január 25. 16:31

A médiatörvény tovább rombolja a tekintélyünket

Magyarországon ma a közmédia a kormányzati sikerpropaganda egyik legfontosabb eszköze, narancsszínű pártpolitikai szócső. A Fidesz médiatörvénye a sajtószabadságot jelenleg is korlátozza.

Magyarországon ma a közmédia a kormányzati sikerpropaganda egyik legfontosabb eszköze, narancsszínű pártpolitikai szócső. A médiatörvény hiába verte ki a biztosítékot egész Európában, hiába foltozgatták tavaly – az uniós emberi jogi biztos ajánlásait csak részben fogadta meg az Orbán-rezsim. A szabályozás még az apró módosítások után sem felel meg az Európa Tanács, és semmilyen demokratikus gondolkodás mércéjének. A Fidesz médiatörvénye a sajtószabadságot jelenleg is korlátozza.

A jelenlegi magyar gyakorlat szembe megy azzal az alapvető elvvel is (melyet 2008-ban határozatba foglalt az ET), hogy nyílt pártpolitikai kötődéssel rendelkező személyeknek nem szabad vezető beosztásokba kerülniük.

Az MSZP felszólítja az Orbán-kormányt, hogy haladéktalanul hagyjon fel a média állami szintű durva befolyásolásával, a médiafelügyeleti szervek egy kézből való, önkényes irányításával. A jelenlegi szabályozás nem egy demokratikusan működő EU-tagországra, sokkal inkább egy diktatórikus rendszerre jellemző.

Magyarország nem maradhat olyan szégyenben, melybe egy hatalmát féltő miniszterelnök hajszolta. A magyar diplomáciája nem áll a helyzet magaslatán, az orbáni „forradalom” eddig csak károkat okozott. Az uniós kötelezettségszegési eljárások számát lassan már senki nem jegyzi, a baltás gyilkos kiadása óta a diktatórikus országok kacsintgatnak felénk.

Az ország megtépázott tekintélyét egy EU-konform, valóban demokratikussá tett médiatörvény némileg javíthatná. Ha az Orbán-kormány erre nem képes, mennie kell. Az új MSZP-kormány visszaállítja a demokratikus intézményrendszert, a független közmédiát, és az ország tekintélyét.

Szabó Vilmos
országgyűlési képviselő