mszp.hu | Belföld | ápolók elvándorlás közlemény
2014. február 09. 10:47

A Mesterházy-kormány fékezi az egészségügyi dolgozók elvándorlását

Hiába a szirupos sikerpropaganda, a fiatal orvosok és ápolók számára még mindig kiszámíthatatlan Magyarországon a jövő. Az Orbán-kormány csak felületi kezelést adott az egészségügyi dolgozók tömeges kivándorlásának megállítására, a valódi problémát nem gyógyította meg.

Hiába vezették be a Markusovszky-ösztöndíjat, ez nem teremti meg a biztos anyagi feltételeket az itthoni nyugodt munkavégzéshez, hiszen amint a szakorvosi vizsga után a rezidensek elveszítik a havi többletjuttatást, anyagi helyzetük újra bizonytalanná válik. A szakdolgozók is egyre többen keresik külföldön boldogulásukat. Mindez hozzájárul az ellátás biztonságának romlásához, a várólisták meghosszabbodásához.

A Mesterházy-kormány intézkedései nyomán érdemes lesz itthon maradni. A szakmai érdekképviseletekkel együtt kidolgozzuk és bevezetjük a régen ígért életpályamodellt.
A nyugdíj melletti munkavégzés biztosításával visszaadjuk a jelentős szakmai tapasztalattal rendelkező orvosok és egészségügyi szakdolgozók számára a munkavégzés lehetőségét.

Növeljük az orvostanhallgatók létszámát és helyreállítjuk a középfokú szakdolgozók képzését. Javítjuk az egészségügyben dolgozók anyagi és társadalmi megbecsülését. Rövidtávon az alapbér részévé tesszük a jelenlegi illetmény kiegészítéseket és érzékelhetően emeljük a háziorvosok díjazását. Rendezzük az egészségügyben dolgozó műszaki és gazdasági személyzet bérét is.

Kormos Kata
szóvivő