'A mindent a haveroknak elv felülírja a józanságot'

Kelet és nyugat, a két értékrend közötti választás napja lesz április 6-án - jelentette ki Mesterházy Attila Dombóváron, a Napsugár áruház előtt tartott kampánygyűlésen.

Magyarország helye és jövője Európában van - ezt politikai deklarációként fogalmazta meg - hiszen ma, amikor a Jobbik uniós zászlót dob ki a parlament ablakán, s amikor a kormányfő az EU-val hadakozik, világos álláspontot kell képviselnie a demokratikus ellenzéknek. Márpedig Magyarország - úgymond - nettó haszonélvező, azaz sokkal több pénzt juttatnak a befizető tagállamok hazánknak, mint amennyit tagdíjként mi befizetünk.

A magyarországi fejlesztések 97 százaléka uniós forrásból származik. Aki pedig az unióval packázik, az a fejlesztési forrásokat teszi kockára. A legutóbbi 7 éves ciklusban mintegy 8200 milliárd forintnyi forrás állt rendelkezésünkre, s ebből többek között pártpolitikai csatározások miatt ragadtak be jelentős összegek. Mint például a dombóvári kórházban, ahol 1,8 milliárd van függőben. Ennek kapcsán Mesterházy Attila kitért arra is, hogy a kórházigazgató személye pártpolitikai csatározások áldozata lett, amit végül maga a kórház is elszenvedett. A nemrég kinevezett új fideszes vezetés alatt mintegy 300 milliós adósságot halmozott fel, holott a régi vezetés idején gondtalan volt a kórház menedzselése.

"A mindent a haveroknak elv felülírja a józanságot" - állította a miniszterelnök-jelölt, s elítélte, hogy  tehetségtelen emberek a helyi közösség érdekeit a saját pártpolitikájuk miatt feláldozzák a saját haszonszerzésük okán. Megjegyezte, ezek fideszesek "biorobotok", akik felsőbb utasításra cselekszenek.

Beszédében külön kiemelte a Szabó Lóránd polgármester által képviselt, 2020-ig kidolgozott Ivanich-tervet, amely példaértekű lehet minden térség számára, hiszen hosszútávú városfejlesztési program keretében józan pénzügyi tervezéssel új munkahelyeket teremthet a helybéliek számára.

Mesterházy hangsúlyozta, az MSZP nem 4 évben, hanem uniós fejlesztési ciklusokban is gondolkodik. Ahol szükséges, ott kell elkölteni a pénzt, nem diktálhatják pártpolitikai érdekek a felhasználását.

Orbán Viktort bírálva kijelentette, a kormányfőnek minden magyar miniszterelnökének kell lennie.

"Olyan Magyarországon szeretnék élni, ahol a jobboldaliak is otthonuknak érzik ezt a hazát."

A hallgatóság hangos igenléssel erősítette meg állítását, miszerint többet dolgozik és rosszabbul él ma az ország. De vannak kivételek, mint például Mészáros Lőrinc gázszerelő, aki három év alatt küzdötte fel magát a 100 leggazdagabb magyar közé, a 88. helyre.

"Mészáros milliárdjait miért nem vizsgálják? Más szemében a szálkát, a magukéban a gerendát sem látják meg...?" - jegyezte meg.

Buzdító szavakkal zárta a gyűlést Mesterházy: Minden szavazat számít! Aki otthon marad, Orbánra szavaz! Aki nem akar félni a saját hazájában, az elmegy, és az összefogás pártjaira szavaz.

A rendezvény végén a miniszterelnök-jelöltnek elkeseredetten számolt be egy ukrán hölgy, Marina, az ukrajnai fejleményekről. Azt mondta, minden rosszul megkötött béke jobb a háborúnál. Mondta ezt azért, mert édesapja ukrán, édesanyja pedig orosz, ő pedig itt figyeli aggódva a híreket, és reménykedik a békében.

Mesterházy Attila Dombóvár polgármesterétől kapott egy mezt, az Ivanich-terv pólóját. A polgármester az ajándék átadásakor azt hangsúlyozta, hogy olyan csapatot állítanak össze, amelyben a kapus (Bajnai Gordon) mellett szükség van egy középcsatárra is, aki a gólokat rúgja.