mszp.hu | Belföld, Gazdaság, Külföld | közlemény Orbán Viktor
2014. augusztus 25. 19:48

A miniszterelnök nagykövetekhez intézett beszédéről

A miniszterelnök a magyar külképviseleti vezetők éves értekezletén ismét azt a valóságtól elszakadt országképet vázolta, amelyet már a tusványosi beszédében is előadott. A magyar nagyköveteknek azonban nem Orbán Viktor párhuzamos világában, hanem a valóságban kell képviselniük a magyar nemzetet.

Orbán Viktor ahelyett, hogy megragadta volna az alkalmat és tájékoztatást adott volna az ország valós helyzetéről, megint inkább a Nyugatot kárhoztatta és a keleti szeleket próbálta hazánk egyre tépázottabb vitorlájába fogni. Megint csak mellébeszélt ahelyett, hogy milliók nyomoráról és az általa kiválasztott kevesek kiváltságáról beszélt volna.

A nagykövetek ma nem iránymutatást kaptak az állomáshelyükön végzett munkájukhoz, hanem egy a fejlett világtól, sőt a kelet-közép-európai régiótól is egyre jobban leszakadó ország antidemokrata vezetőjének öndicséretét.

Orbán Viktor nem mert őszinte véleményt mondani Magyarország tragikus nyugat-európai megítéléséről és hazánk mélyponton levő nemzetközi kapcsolatairól sem, ezért olyan torz országképet rajzolt fel, amelyet egyetlen nyugat-európai állomáshelyen sem lehet hitelesen képviselni.

A magyar gazdák viszont örömmel vették volna, ha a miniszterelnök a magyar élelmiszereket sújtó orosz embargó elleni konkrét kormányzati lépésekről, például a magyar élelmiszerek versenyképességének megőrzéséhez elengedhetetlen azonnali áfacsökkentésről is beszámolt volna.

Tóbiás József,
az MSZP elnöke