mszp.hu | Mosonmagyaróvár
2014. augusztus 22. 09:52

A Mosonmagyaróvárért Választási Szövetség (MSZP, Szociáldemokraták, szakszervezetek, civil szervezetek) közös polgármesterjelöltje Dr. Kovács Tamás

Az önkormányzati választásokkal kapcsolatban az MSZP Mosonmagyaróvár és Környéke Szervezete elnökségének véleménye a következő:

Felelősen és hosszú távon, demokratikusan és európai módon gondolkodó MSZP-s, DK-s politikusoknak egyetlen szempontot kell most mindenek felett szem előtt tartania a politikai, együttműködési tárgyalások során: az önkormányzati választásokhoz szükséges demokratikus együttműködésre leadott szavazatok maximalizálását. Ennek érdekében az ellenzéki együttműködésnek biztos tapadási felületet kell kínálnia mind a saját, mind a bizonytalan szavazók számára, ehhez pedig a korszakváltás személyi és politikai garanciáit kell tartalmaznia az ellenzéki együttműködésnek.

A DK mosonmagyaróvári elnökéről, Ábrahám Tivadarról tudjuk, hogy szívesen lenne polgármesterjelölt. Az, hogy a polgármesteri-jelöltséget ambicionálja, ez természetesen érthető. Az már azonban kevésbé, hogy ezt a már nyilvános, a kialakult ellenzéki politikai összefogás (Mosonmagyaróvárért Választási Szövetség) kárára teszi.

Ez komoly probléma, hiszen Mosonmagyaróvár és egy megújulásra ítéltetett politikai kultúra szempontjából ez elfogadhatatlan. A Fidesz választási törvénye a demokratikus ellenzéki pártokat és a velünk szimpatizáló civil szervezeteket együttműködésre kényszeríti, ám ha ezt a DK helyi vezetője nem érti meg, azzal az önkormányzati váltás esélyét nagymértékben csökkenti, szinte lehetetlenné teszi.

Úgy látszik, Ábrahám Tivadar nem hallja a helyi emberek összefogásra bíztató szavait, véleményét, a társszervezetek hangját.

Nem veszi észre, hogy ezzel a magatartásával pont a győzelemhez, a politikai innovációhoz, illetve a demokratikus átláthatósághoz és az önkormányzat belső minőség-ellenőrzéshez szükséges kreativitást és önállósságot fojtja el.

Az a párt (DK), amelyikben a teljesítmény-elvvel szemben a pozíció-elv ilyen erősen érvényesül, tartósan aligha lehet képes minőségi szerepvállalásra és ezt az emberek tudják. Értik és érzik a rossz DK-s pártlogika és a rossz politikai magatartás közötti kapcsolatot. Látták ezt már működésben. Ezért van szükség olyan együttműködésre, amelyben a hatalmi reflexek helyett a teljesítményelv és a szolidaritás kultúrája érvényesül. Egy teljesen új politikai kultúra kell, melyben otthonra lelhet akár az MSZP-t, akár a DK-t jelenleg elutasító, bizonytalan szavazó, valamint a demokratikus ellenzéki pártok tagjai, szimpatizánsai is, mivel nélkülük az önkormányzati választás lehetetlen. Az együttműködés új politikai kultúra nélkül tehát nem életképes.

De van még egy szempont, mely a választások előtt kényszerítő erővel jelentkezik, ez pedig a választói matematika. A demokratikus pártok szavazóit, támogatóit egyetlen dolog érdekli ebben az ellenzéki összefogásban: A Fidesz jogállam- és társadalomellenes önkormányzatának leváltása parlamentáris úton. Az egyfordulós egyéni választókörzetekre épülő választási rendszerben egy magát az Orbán-rendszer ellenzékéhez soroló pártnak morális-, és politikai kötelessége megtalálni az együttműködés módját. A cél egy olyan együttműködés, mely maximalizálja a kormányváltó szavazatokat.

Tehát a számokból egyértelműen látható, hogy teljes ellenzéki és civil összefogás nélkül nincs esély a váltásra.

Az ambíció természetesen fontos tulajdonsága egy jó politikusnak sajnos a rossznak is, a realitásoktól elszakadó ambíció azonban szinte biztosan a hosszú távú bukás záloga. Az MSZP-re teljesen egyértelműen meghatározó szerep hárul a kormányváltásban. Ám az is biztos, hogy a kormányváltáshoz olyan program és olyan személyek kellenek, amely, és akik kellően hiteles garanciáját adják az ellenzék megújulásának.

A lényeg tehát, hogy az ellenzéki együttműködésnek biztos tapadási felületet kell kínálnia a bizonytalan szavazók számára, ehhez pedig a korszakváltás személyi és politikai garanciáit kell tartalmaznia az ellenzéki együttműködésnek.

Olyan demokratikus ellenzéki együttműködésre van tehát szükség, amely formájában, tartalmában és vezető politikusai tekintetében is kellő garanciát nyújt a megújulásra, a korszakváltásra. A Fidesz nem váltható le a régi politika módszereivel, politikájával, háttéralkuival és kiszivárogtatásaival. A korszakváltás személyi és politikai garanciái nélkül ezért elképzelhetetlen, hogy az aktív kormányváltó tábor bő egymillió szavazóval bővüljön (a DK, Együtt 2014, Liberálisok, Szociáldemokraták, támogató civilek nélkül tehát nem megy!).

Felelős politikusnak egyetlen szempontot kell most mindenekfelett szem előtt tartania: az önkormányzati- és korszakváltáshoz szükséges együttműködésre leadott szavazatok maximalizálását, a többi ellenzéki párttal, civil szervezettel történő korrekt együttműködés. Minden más pártérdek és személyi ambíció most csak másodlagos lehet.

Tehát:

Politikai korszakváltás és együttműködés szükséges a demokratikus ellenzéki pártokkal, a támogató civil szervezettek, csak így, együtt lesz belőle önkormányzati váltás!

Dr. Kovács Tamás, az MSZP mosonmagyaróvári elnöke