MTI/MSZP | Belföld | Biztonságpolitika
2016. december 20. 10:54

A nemzetbiztonsági bizottság elnöke tájékoztatást kér

Azonnali tájékoztatást kér az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke a berlini és az ankarai merénylettel, valamint a zürichi lövöldözéssel összefüggésben.
Molnár Zsolt (MSZP) kedden az MTI-nek elmondta: a történtek miatt írásbeli kérdéssel fordult az Információs Hivatalhoz, az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz és a Terrorelhárítási Központhoz.

Hozzátette: emellett a kormányzati szerveket és az érintett hatóságokat arra kéri, adjanak tájékoztatást a lakosság számára az európai és a magyarországi biztonsági helyzetről, különösen az ünnepekre tekintettel.

Hétfő este Berlin nyugati részének központjában az egyik leghíresebb karácsonyi vásáron egy teherautó belegázolt a tömegbe. A támadásban legalább 12-en meghaltak, 49-en pedig megsérültek, többen közülük súlyosan. A gépkocsi vezetője megpróbált elmenekülni a helyszínről, de elfogták, és jelenleg is tart a kihallgatása.

Szintén hétfőn merénylet áldozata lett Ankarában Oroszország törökországi nagykövete. Az orosz diplomatára egy 22 éves, szolgálaton kívüli rendőr lőtt rá egy fotókiállításon. A merénylet elkövetőjét agyonlőtték.

A zürichi főpályaudvar közelében, egy iszlám központnál történt lövöldözésben többen megsérültek hétfőn.