Stop
2012. július 09. 08:38

A nép egészségéről beszélnek, de a zsebünkben kotorásznak

Új termékeket von a kormány a chipsadó hatálya alá. Kivetik a margarinokra és az energiaitalokra is. Elemzői vélemény szerint a chipsadónak - kiegészítő intézkedések, finomhangolás és szemléletformáló kampány nélkül - nem lesz jelentős népegészségügyi hozadéka, csak az akut fiskális problémákat enyhíti.

Hamarosan nyilvánosságra kerül az új termékek köre, amelyeket bevonna a kormány a népegészségügyi termékadó (közismertebb nevén chipsadó) hatálya alá - adta hírül a sajtó Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár elképzelését.

- A chipsadó két célt szolgál. Egyrészt, hogy küldjön egy erős népegészségügyi üzenetet, hogy mit nem szabad fogyasztani. A másik cél, hogy ha valamilyen termékhez egészségtani hatások kötődnek, akkor azoknak a fogyasztói járuljanak hozzá a költségekhez, tehát ez egy forrásteremtési mechanizmus is - magyarázta a népegészségügyi termékadó tavaly szeptemberi bevezetésének okát az egészségügyért felelős államtitkár, és hozzátette, dolgoznak azon, hogy bővítsék az érintett termékek körét.

Szócska kifejtette, csak azokat a termékeket vizsgálnák, melyek egy ügyes trükkel kibújtak az adó hatálya alól. Az energiaitalok esetében például a koffeint mate teával és teobrominnal helyettesítve nem kell a termék után megfizetni ezt a különadót. Az államtitkár hozzátette, rövidesen nyilvánosságra kerül az új termékek köre, amelyekkel kibővítenék a chipsadót - Próbálunk olyan, egészségteherrel járó termékeket bevonni a körbe, ahol a termék fogyasztása és a betegség kialakulása közötti kapcsolat egyértelmű - nyilatkozta.

A kormány egyes hírek szerint a magas transzzsírtartalmú élelmiszerekre is kivetné a népegészségügyi termékadót. Így például a margarinok is többe kerülnének, mivel növelik az érelmeszesedés kockázatát. A Méltányosság Politikaelemző Központ más problémára is felhívta a figyelmet.

- Az adó drágulást hozott a legtöbb terméknél, aminek köszönhetően az alacsony jövedelmű emberek az olcsóbb, egészségre károsabb termékeket tudja csak
megvenni, aminek köszönhetően épp hogy nem fognak egészségesebb életmódot élni - vélekedik Braun István, aki szerint további probléma, hogy a magasabb zsírtartalmú ételek kimaradtak a szabályozásból. Véleménye szerint a törvény megalkotása közben nem készült egyetlen hatástanulmány sem, így nem született arról sem elemzés, hogy az alacsonyabb jövedelműek a kenyér és szalonna fogyasztása miatt túlsúlyosak, illetve azért, mert a társadalom döntő többsége nem sportol eleget.

A kutató szerint az egészséges társadalom létrehozásához nem elég egyes termékek árát megnövelni. Az egészséges ételek, illetve gyümölcsök adóját csökkenteni kell, reklámokkal ösztönözni a vásárlókat a helyes táplálkozásra. Fontos felhívni a figyelmet a testmozgásra, sportolásra, ezért üdvözlendő, hogy az általános iskolákban napi szinten kötelezővé tették a testnevelés órát. - De ehhez kapcsolódóan más elképzelés nem látott napvilágot, és éppen ezért tűnik úgy, hogy a chipsadónak (kiegészítő intézkedések, finomhangolás és szemléletformáló kampány nélkül) nem lesz jelentős népegészségügyi hozadéka, csak az akut fiskális problémákat enyhíti.

A kormány az idei költségvetésben 20 milliárd forintos bevételt remél a népegészségügyi termékadóból. Eddig május végéig 7,4 milliárd forint folyt be chipsadóból.

Szócska Miklós beszélt arról is, hogy az idei egészségügyi béremelésre elkülönített 28 milliárd forintos tételt részben a népegészségügyi termékadóból, részben az átalakításokból származó megtakarításokból fedezik.

Szerző: -vp-