A női kvóta az innovatívabb gazdasághoz is hozzájárul

A tőzsdén jegyzett vállalkozásoknak 2020-ra 40 százalékra kell növelniük vezető testületeikben a női tagok arányát – áll abban a jelentéstervezetben, amelyről kedden tartott vitát az Európai Parlament. Dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő szerint az intézkedés hatalmas lépés a nők előrejutását gátló, úgynevezett „üvegplafon” áttöréséhez.

A jelentés szerint az érintett nagyvállalatoknak a kiválasztási eljárás átalakításával és más intézkedésekkel kell elérniük az évtized végére a kitűzött arányszámot. A javaslat plenáris vitájában Gurmai Zita hangsúlyozta: hiba volt arra várni, hogy a cégek önkéntes intézkedésekkel próbálnak javítani a jelenlegi káros és igazságtalan helyzeten.

„Az önszabályozás kudarcot vallott. A nők továbbra is súlyosan alulreprezentáltak a felsőbb pozícióban, s emellett több szempontból is diszkriminációval kell szembenézniük. Világos és számon kérhető szabályokkal kell kijelölnünk az utat, különben nem számíthatunk semmilyen változásra. A kvóta nemcsak egy igazságosabb társadalomhoz, hanem egy innovatív üzleti modell megerősödéséhez is hozzájárul” – mondta az EP-képviselő, hozzátéve, hogy a jelenlegi helyzetben az európai cégek nők millióinak tehetségéről mondanak le.

Az Európai Parlament a vitát követően, szerdai plenáris ülésén szavaz a jelentésről.