Belföld | közlemény sajtószabadság
2012. november 28. 06:49

A sajtószabadság korlátozásáról Neelie Kroes kapcsán

A jogállamiság biztosítása mellett alapvető követelmény, hogy a médiát ne cenzúrázza és felügyelje a kormány – Neelie Kroes, az Európai Bizottság médiakérdésekben illetékes alelnökének véleményével egyetértve az MSZP sajtótagozata követeli mindazoknak a visszásságoknak és visszaéléseknek a felszámolását, amelyek korlátozzák a sajtó- és véleménynyilvánítás szabadságát Magyarországon.

Ennek egyik alapfeltétele a Médiatanács független intézménnyé történő átalakítása, mert kizárólag így biztosítható közpénzekből finanszírozott média teljes függetlensége, politikai elfogulatlansága és a kormányzati nyomásgyakorlás megszüntetése.

A médiapluralizmus elve sérül a Fidesz-kormány jelenlegi médiapolitikájával - különös tekintettel a Klubrádió esetére, amellyel egy célja van a médiapolitikusoknak: elhallgattatni az ellenzéki véleményeket. Ezúttal ismételten felszólítjuk a Médiahatóságot, hogy a bírói döntéseket nem hagyhatja figyelmen kívül álságos indokokkal, azokat magára nézve kötelezőnek kell tekintenie, különben saját maga bizonyítja, hogy nincs jogbiztonság Magyarországon. Ezzel a Médiahatóság nemcsak hazánk jó hírnevét teszi kockára, hanem olyan üzleti környezetet és vállalkozói hangulatot is teremt, amely nem kedvez a befektetéseknek, és ezáltal elszigetelődik hazánk a fejlett országoktól, demokratikus közösségektől.

Sajtótagozat