A sikerpropaganda nem segít

Úgy tűnik, Kumin Ferenc sem érzékeli már a valóságot, és maga is elhiszi, amit az Orbán-kormány hamis sikerpropagandája harsog.

A nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a Fidesz példátlan gazdasági kudarcáról szóló külföldi tudósításokat a "kedvező változásokról" szóló beszámolóknak, a növekvő antiszemitizmust bemutató cikkeket pedig a virágzó kulturális életről szóló hírekként értelmezi.

Mivel sem a gazdaság, sem a demokrácia állapota nem ad okot a nemzetközi sajtónak az Orbán-rezsim dicséretére, tavaly 1600 idegen nyelvű cikkből mindössze hat volt kedvező a kormányra nézve. Ezért kár volt négymilliárd forintot a Friends of Hungary-re, és további súlyos százmilliókat országimázs-közvetítő ügynökökre költeni. Ahol ennyi ráfordítással is csak a hírek három ezrelékét sikerül kedvezővé varázsolni, ott nem a sajtóval, hanem a politikával van a baj.

A győzelmi jelentésnek szánt nyilvánvaló hazudozás, a sikertelenséget és a káoszt leplezni hivatott pártállami sajtópropaganda már sem az itthoni, sem a külföldi megítélésükön nem segít. Ha nem hiszik, kérdezzék meg a soraikban ülő Pozsgai Imrét és Szűrös Mátyást, az ország kedvező megítélésének visszaállítását pedig bízzák a következő kormányra.

Török Zsolt,
az MSZP Sajtótagozatának elnöke