feol.hu | Belföld | éhségmenet 2013
2013. február 07. 10:19

A somogyi éhségmenet Fejérbe ért

Fejér megyébe érkezett szerdán a somogyiak Éhségmenete. A gyaloglókat az MSZP itteni vezetői köszöntötték.

Mintegy tucatnyi gyalogló érkezett a megyehatárra szerdán délelőtt. Ők azok, akik napokkal ezelőtt indultak Kaposvárról és Budapestig mennek. Demonstrációjuk elsődleges célja a közmunkások helyzetének javítása, illetve a munkatörvénykönyvnek a munkavállalók javára történő módosítása.

A taszári Fazekas Lászlóné úgy döntött, végig gyalogolja az utat Budapestig. Pedig már 69 éves, igaz több mint tíz évet simán letagadhatna. Azt mondja, ő nem önmaga miatt indult el, hanem a gyermekei jövője miatt és a többi dolgozó ember jövőjéért.

A zömében közmunkásokból álló csoport kifogásolja, hogy míg két éve nyolc órára  60.200 forint volt a bérük, addig ma 49 ezret kapnak csak.

A gyaloglókkal tartott Harangozó Gábor országgyűlési képviselő, az MSZP megyei elnöke is.

-  Az első nap gyalogoltam velük, azután a fővárosban volt dolgom, most újra itt vagyok, de este el kell mennem a baranyai frakcióülésre, s majd később újra csatlakozok. Azért, mert azt látom, hogy a vidéki szegénység helyzete egyre kilátástalanabb. Ez az elmúlt húsz év egyik legnagyobb problémája. Nem most kezdődött, de két év alatt sokat romlott a lemaradók helyzete. A közmunkások bérének 13.200 forintos csökkenése is ezt jelzi. Ennyiből nem lehet lakáshitelt törleszteni. Úgy vélem, ma a munkanélkülieket bűnbaknak kiáltják ki, ahelyett, hogy munkát adnának nekik. Ma, amikor a lakosság egyharmada a létminimum alatt él, fontos lenne az állam beavatkozása az érdekükben.

Farkasné Bogdán Anna Balatonszentgyörgyön lakik.  Munkanélküli és jelenleg közmunkásként dolgozik, férje az önkormányzat közalkalmazottja. Három gyermeket nevelnek és lakáshitelük van.

- Azért csatlakoztam, mert   a kapott bérből képtelenség ekkora családdal és a hitellel meglenni. Nagyon nehéz a megélhetés a hozzánk hasonlóknak, kellene, hogy erre jobban odafigyeljenek. Most nem megyek végig a csapattal, de a cél előtt újra csatlakozom.

A menetet a megye határán Horváth András, az MSZP megyei elnöke és helyettese, Szabadkai Tamás, a körzet választási felelőse fogadta

- Mi ugyanazt képviseljük a parlamentben, mint ők itt - mondták.