A Szabad Sajtó Napja!

Március 15-én nem csak az 1848-as szabadságharcra emlékezünk, hanem a szabad sajtó napjára is.

Aligha gondoltuk volna, hogy 166 évvel a márciusi ifjak küzdelméből újra fontossá válik az egyik legfőbb követelés: „Kívánjuk a sajtó szabadságát a cenzúra eltörlését.”

Mára a Fidesz-KDNP kormánynak köszönhetően Magyarországon újra ezt kívánja a nemzet. Orbán Viktor nem a magyarok által Garibaldit is számon tartó példaadó itáliai történelmet tartja követendőnek. Ellenkezőleg. Szívesebben fordult Berlusconi olasz miniszterelnök példájához. A magyar miniszterelnök először polgári köröket épített, majd a Forza Italia mozgalom mintájára saját médiabirodalmat épített.

Nemzeti ünnepünkön emlékeztetnünk kell tehát arra, hogy ennek a kormánynak szinte első dolga volt, hogy hatalma bebetonozása érdekében megalkossa szégyenletes médiatörvényét. Hithű fideszesekből létrehozták a médiatanácsot, bértollnokságra kényszerítették az újságírókat mindenütt az országban. Lakájmédiájuknak egyetlen szerepet szántak, hogy felszámolják a legalapvetőbb jogot, a szólás és vélemény szabadságát, elvegyék még a gondolkodás szabadságát is.

Nincs az a rombolás, ami ehhez mérhető, mert lassan és hosszú ideig hat, mint a méreg. A magyar és az európai közelmúlt történéseit is felülmúlja az a törekvésük, hogy az embereket akaratnélkülivé tegyék, hogy a társadalmat egy hazug rendszer kiszolgálójává, alattvalójává tegyék.

Tisztelet azoknak a médiamunkásoknak, akik mindent megpróbálva szembe szálltak az orbáni akarattal. Nekik is köszönhető a felismerés, hogy váltani, változtatni kell. Nem csak kell, de lehetséges is.

Többen vagyunk, mint gondolnánk! Többen vagyunk, akik őrizzük emlékezetükben, szívünkben március 15-e valódi ünneplésre méltó pillanatait, akik változtatni szeretnének.
Kossuth Lajos szavaival: április 6-án mindnyájunknak el kell menni. Kormányleváltó szavazatainkkal még mondhatunk véleményt Orbán és a Fidesz rendszeréről. Másnap már szavazatunkkal sem. Éljen a magyar szabadság, éljen a haza!

Kiss Zsolt,
országgyűlési képviselőjelölt