mszp.hu | Belföld | 1956 megemlékezés szabadság
2015. október 23. 12:02

A szabadság a lelkünkben születik

Ötvenkilenc évvel ezelőtt szabadságot és békét akaró magyarok sokasága ment az utcára jövőjéért és életéért. Hitték, hogy hiába jön velük szembe a magyar állam elnyomó hatalma és a nyers szovjet erő, a szabadságvágyat nem pusztíthatják el.

1956-ban magyarok százezrei forradalmat robbantottak ki. A forradalmat a magyar állam és a szovjet túlerő vérbe fojtotta, de a szabadság üzenete, a magyar szabadságharcos a világ címlapjaira került.

Huszonhat évvel ezelőtt ezen a napon kiáltották ki a Harmadik Magyar Köztársaságot és fogadták el Magyarország demokratikus alkotmányát. Az ekkor elfogadott alkotmány első sora világosan fogalmaz: Magyarország: Köztársaság. Ez az alkotmány most nincs érvényben. A kormánypárt vezetői új alaptörvényt erőltettek rá az országra.

Magyarországon ma újra olyan emberek gyakorolják a hatalmat, akik megtévesztés, félelemkeltés és nyers erő együttes erejével akarják kontrollálni a magyar népet. Újra van állami ideológia. Ezért tilt le történészeket, híreket, ellenzéki pártokat az állami rádió és hírügynökség. Nagy Imre mártírhalála az ország önrendelkezéséről, az emberek szabadságáról szol. Ezért nem tud a kormány méltóképp megemlékezni róla.

A megtorlás és megszállás évei alatt magyarok százezrei menekültek a világ békésebb országaiba. Új hazájukban pedig sokan esélyt kaptak az újrakezdésre, a nyugalomra. Európa, Amerika és Ausztrália befogadta a magyar menekülteket – ez is része 1956 szellemiségének. Ezért sem tud mit kezdeni a mai kormány 1956 örökségével.

Magyarország mai vezetői kiszolgáltatják Magyarországot. Évtizedekre eladósítják az országot egy átláthatatlan orosz hitelszerződéssel és egy felesleges atomerőmű-építés tervével.  Ezzel a kormány felélte a korábban maga által kialakított 56-os eszme utolsó erkölcsi alapjait is.
De tévednek, ha azt hiszik, tartósan elnyomhatnak minket. Tévednek, mert ma már nem olyan világot élünk, amelyben néhány korrupt politikus bezárhat egy országot.
Magyarország szabadságvágya erősebb, mint bármelyik kormány valaha is lesz. Ezért emlékezünk ma az ötvenkilenc évvel ezelőtt megvívott forradalomra. Ezért emlékezünk ma a Harmadik Magyar Köztársaság kikiáltására.

A szabadság a lelkünkben születik, és soha senki nem veheti el tőlünk.

Kunhalmi Ágnes
Az MSZP budapesti elnöke