szeged.hu | Belföld | önkormányzat 2014
2014. október 01. 16:05

A szegediek saját sorsuk kovácsai

Szeged polgármestere mögött a szegedieknek kell állni és nem a kormánynak. A hatalom sem adni, sem elvenni nem tud tőlünk semmit. Eddig is Szeged volt a legsikeresebb magyar nagyváros. Olyan polgármestert és képviselőtestület érdemes választani, amelyik a békés építőmunkában érdekelt és nem a háborúskodásban – mondta Botka László kedden Petőfitelepen.

Botka László polgármester és a terület önkormányzati képviselőjelöltje – Szénási Róbert – lakossági fórumon találkoztak a választókkal kedden délután a Petőfitelepi Művelődési Házban. A zsúfolásig megtelt nagyteremben sok egyéb mellett szó esett a fenyegetőző hatalomról, a milliárdos fideszes lenyúlásokról és természetesen Szeged fejlődéséről, az elmúlt 12 év eredményeiről, valamint a jövő terveiről.

Az önkormányzati választás a helyi közösségek jövőjéről szól

Az est moderátorának, Gellérfy Lászlónak kérdésére válaszolva a polgármester elmondta, a választási kampányok idején az emberek az átlagnál jobban érdeklődnek a helyi közügyek iránt. Ez azért jó, mert sok javaslat, vélemény összegyűlik ilyenkor, amit a város vezetésében később sikeresen tudnak hasznosítani.

Az önkormányzati választások nem a pártpolitikáról szólnak, hanem a helyi közösségek jövőjéről. Aki vállalkozik egy város irányítására, annál nem az a fontos, hogy milyen a pártállása, hanem, hogy milyen jövőt tud kínálni az itt élőknek. Egy város, egy városrész ugyanis olyan, amilyenné a polgárai, a lakói teszik. Szeged fejlődéséhez semmi más nem kell, mint a szegedi polgárok összefogása. Semmilyen más külső tényező, hatalom nem tud nekünk adni semmit, de nem tud elvenni sem! – mondta a polgármester.

A Fidesz szegénységet hozott, most pedig krumplival aláz meg

A kampányban most a fideszes jelölt nemcsak néhány kiló krumplival próbálja megvásárolni és megalázni a szegedieket, de hazugságokat is állít – mondta a városvezető.

A legnagyobb cinizmus az, ahogyan a szegedi jobboldal kampányol. A fideszes polgármesterjelölt hirtelen rádöbbent arra, hogy családok ezrei élnek rettentő nehéz körülmények között Szegeden is. Mindezt egy olyan párt jelöltje mondja, amelynek a kormányzása alatt az ország fele teljesen elszegényedett. Nem kellett volna elvenni a rokkantnyugdíjakat, 47 ezer forintra csökkenteni a közmunkásbért, bevezetni Európa legmagasabb, 27 százalékos fáját és nem kellett volna 40 új adót bevezetni, akkor most nem lenne szükség arra, hogy krumplit osztogassanak és megalázzák a szegedieket. Ez már 2010-ben sem sikerült nekik és én most is bízom a szegediek bölcsességében.

A kormány nem fogja pénzzel tömni Szegedet

Botka László szólt arról is, hogy fideszes ellenfelei most azt próbálják eladni, hogy az Orbán-kormánynak köszönhetően az ország fejlődik, miközben az ő káros tevékenysége miatt pedig Szeged leszakad. A valóság viszont éppen a fordítottja: az elmúlt években Szeged volt a legsikeresebben fejlődő magyar nagyváros, hét év alatt 300 milliárd forintnyi fejlesztési forrás érkezett a városba, úgy, hogy az utolsó négy évben a Fidesz kormányozta az országot.

Minden felmérés azt mutatja, hogy egy város sikeressége és a polgármester, valamint a közgyűlés pártállása között semmilyen összefüggés nincs. Sőt! Évek óta minden beruházás uniós pénzből történik. Ezt pedig Brüsszel szigorúan ellenőrzi. Azok a sikeres városok, amelyek megtanulták az uniós „nyelvet” és jól tudnak pályázni. Szeged vezetése eddig is így dolgozott, ez látszik is az eredményeken. Az meg egyenesen hajmeresztő, hogy egy hatalom azzal fenyegetőzik, ha nem rá szavaznak, megbünteti a választókat.

Teljesen hamis az az állítás is, hogy a kormány pénzzel fogja tömni Szegedet, ha fideszes lesz a polgármester. Ezért teljesen szürreálissá a Fidesz álcivil jelöltjének az a kijelentése, hogy ő 200 milliárdot hoz Szegedre, ha nyer.

Szegeden fele akkor a munkanélküliség, mint Vásárhelyen

A városvezető beszélt arról is, hogy egy nemrégiben készült felmérés szerint Szeged a magyarországi települések, kistérségek első, legfejlettebb 10 százalékába tartozik, akár a munkanélküliség, akár a gazdasági teljesítmény, akár a lakosságszám alakulása szempontjából. Míg jelenleg az országban 8 százalékos a munkanélküliség, Vásárhelyen 11, Mórahalmon pedig 14 százalékos, addig Szegeden alig éri el az 5 százalékot, vagyis pontosan ellentétes tendenciák történnek nálunk, mint ami az országot jellemzi.

A repceföld helyén épült ipari logisztikai központban az elmúlt években több mint 600 új munkahely keletkezett, egy szoftverfejlesztő cég 400 munkahelyet létesít még az idén a városban, a Telenor ügyfélközpontjában pedig közel 200 új munkahelyet avattunk fel nemrégiben. A beruházók olyan helyen szeretnek megtelepedni, ahol jó az infrastruktúra és sok a jól képzett szakember. Szeged szerencsére ilyen város lett az elmúlt években.

A szegediek kétharmada szerint folyamatosan fejlődik a város

Botka László beszélt arról is, hogy arra lehetünk közösen a legbüszkébbek, hogy 12 évvel ezelőtt a megkérdezett városlakók egyharmada mondta azt, hogy jó irányba halad Szeged, mára ez az arány megfordult, az itt élők kétharmada érzi úgy, hogy a város évről-évre fejlődik, gyarapodik. Az országban az a kép alakult ki rólunk, hogy Szeged az a város, ahol békés építőmunka folyik.

Ez is azt bizonyítja, hogy nem számít a polgármester és a közgyűlés pártállása, hiszen az elmúlt négy évben, a Fidesz kormányzása idején is éppen úgy fejlődött Szeged, mint korábban.

Botka László ugyanakkor szólt arról is, hogy a szegedieknek ne legyenek illúziói, ha a Fidesz hatalomra kerül, semmilyen korlátot nem ismer. Így volt ez 2010-ben is, amikor nagy többséggel városvezetővé választották, ám a közgyűlésben patthelyzet alakult ki. A fideszes képviselők nemet mondtak arra az ajánlatra, hogy vezessék közösen a várost, inkább „összebútoroztak” az egy szem jobbikos képviselővel, és semmi mással nem foglalkoztak, minthogy lenyúlják az önkormányzati cégeket. Barátokat, ismerősöket, rokonokat – teljesen alkalmatlan személyeket – neveztek ki cégvezetőknek. És négy éven keresztül valamennyi közgyűlés arról szólt, hogy számolatlanul öntötték a pénzt a városi cégekbe, azok pedig elkötötték a korábbinál drágább szolgáltatásokra. Így vándorolt négy év alatt 2 milliárd forint magánzsebekbe a közpénzekből. Közben egyetlen javaslatuk, ötletük sem volt arra, hogy milyen fejlesztést, beruházást kellene megvalósítani, sőt, ami a legmegdöbbentőbb, a korábban elnyert beruházásokat – a trolibeszerzést és a lézerközpont építését – is igyekeztek akadályozni.

Nem is titkolom, amennyiben a szegediek bizalmából többségbe kerülünk a közgyűlésben, azonnal leváltjuk a hozzá nem értő cégvezetőket, akik csak kárt okoztak az elmúlt négy évben a szegedieknek, majd átvilágítjuk a cégeket, hogy pontosan lássuk, mit is hagynak maguk mögött.

A városfejlesztésre kész tervei vannak a Botka-csapatnak

Botka László szólt arról is, hogy a következő években a már elnyert 32 milliárdból és a további pályázatokon megszerzett forrásokból meg fogják építeni a déli Tisza-hidat.

Egy új, fedett sportuszodát is fogunk építeni, mert Szegednek erre óriási szüksége van. Folytatni fogjuk a városrehabilitációt. Eddig is az volt a városfejlesztési koncepciónk legfontosabb eleme, hogy a szegediek egyharmada a belvárosban, egyharmada a lakótelepeken, egyharmada pedig a körtöltésen kívül él és akkor igazságos egy városfejlesztés, ha minden évben, minden városrészben valami fontosat meg tudunk valósítani. Így került sor Petőfitelepen arra, hogy az elmúlt években csatornáztunk a városrészben, új művelődési ház épült, teljesen felújítottuk és kibővítettük az általános iskolát és több közterület is megfiatalodott – mondta a polgármester, majd így folytatta: „Az épülő lézerközpont mellé pedig egy 70 hektáros új, ipari parkot is létre fogunk hozni, hogy azoknak a cégek, amelyek az ELI miatt érkeznek Szegedre, megfelelő telephelyet tudjanak kialakítani és munkahelyeket tudjanak teremteni. Azt is tervezzük, hogy a távolsági és helyközi tömegközlekedést kivisszük a Mars térről, építeni fogunk egy új buszpályaudvart, de megfiatalodik a Széchenyi tér és a Tisza-part is, valamint folytatódhat a lakótelepek megújítása is.”

Botka László végül megköszönte a szegediek eddigi bizalmát és arra kérte a megjelenteket, hogy október 12-én szavazzanak neki és csapatának ismét bizalmat, hogy folytatódhasson a békés, építő munka Szegeden.

A városrészben élők problémáin szeretne segíteni Szénási Róbert

A városrész önkormányzati képviselőjelöltje, Szénási Róbert a fórumon elmondta, évtizedek óta a városrészben él, jól ismeri az itt lakók gondjait. A kampány során pedig házról házra járva gyűjtötte össze a megoldandó problémákat, amelyeket képviselni szeretne a torony alatt, ha megválasztják. Ebben a városrészben is az utak, a járdák jelentik a legnagyobb problémát. A közterületeken is akad még mit szépíteni, hogy igazi közösségi térré válhasson ez a terület. Konkrét tervei között szerepel fedett buszvárók kialakítása, a tömegközlekedés fejlesztése, de nagy hangsúlyt kíván fektetni a közlekedés biztonságának további javítására is.

Út és járdaalapot hoznak létre

A város legtöbb részében problémás az utak és járdák állapota. Ám ezek felújítására az unió nem ad forrásokat, így saját erőből kell megoldani. Az elmúlt négyéves ciklus mérlege azt mutatja, a leköszönő közgyűlés fideszes-jobbikos többsége indokolatlanul minden évben 500 millió forinttal növelte a városi cégek költségvetési támogatását, amit a cégvezetők gálánsan el is költöttek. Ezzel négy év alatt kétmilliárd forintos kárt okoztak a szegedieknek. A választás után, baloldali többség esetén ezt azonnal megszünteti a városvezetés. Ebből az összegből útalapot hoznak majd létre – így öt év alatt 2 és fél milliárd forint juthat a szegedi utak, járdák felújítására.