Külföld | közlemény szegénység
2013. május 29. 16:47

A szegénység felszámolása nélkül nem érhetünk el átütő sikereket

„Az európai földrész békéjének, a biztonságának és a stabilitásának biztosítása továbbra is a kiemelt célkitűzése az Európai Unió szomszédságpolitikájának. Ugyanakkor a térség számos konfliktusa vár még megoldásra, amelyek komoly veszélyt jelentenek a térség gazdasági, politikai és társadalmi fejlődésére” – mondta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő az Euronest Parlamenti Közgyűlés plenáris ülésén.

A keleti partnerországok gazdasági helyzetével foglalkozó vitában Gurmai Zita hangsúlyozta: a gazdasági válság súlyos következményeinek felszámolása érdekében számos sürgető reformra is szükség van, hogy leküzdjék a szegénységet és a társadalmi kirekesztést.

„Gazdasági integrációról, kereskedelmi megállapodásokról, illetve a békéről és a stabilitásról beszélünk, de társadalmi fejlődés, és a szegénység felszámolása nélkül nem érhetünk el átütő sikereket” – hangsúlyozta az EP-képviselő.

Gurmai Zita kiemelte, hogy nagy figyelmet kell szentelni azokra a társadalmi csoportokra, amelyek különösen veszélyeztetettek, így például az öregekre, rokkantakra, nőkre és bevándorolókra. Felszólalása végén aláhúzta, hogy még jobban támogatni kell a nemek közötti egyenlőséget és a nők érvényesülését.