mszp.hu | Belföld, Gazdaság, Külföld | Kultúra
2016. május 19. 17:13

A szemfényvesztés költségvetése

A 2017. évi költségvetés a szemfényvesztés költségvetése. Bár látszólag többet szán a kormány oktatásra, az egészségügyre, társadalombiztosítási, valamint a jóléti kiadásokra, azonban összességében még annyi kiadást sem tervez, mint amennyi pénzt két évvel ezelőtt elköltött.

A nemzetpolitikai célokat segítő költségvetési források is részben növekednek, de a kormány jó néhány előirányzat esetében még a reálértéken történő megemelést sem nem tartotta érdemesnek.

A jövő évi költségvetési törvénytervezet egyik legnagyobb csalódása a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) további költségvetési támogatása. Az elmúlt évek bebizonyították, hogy nincs szükség rá! Tudományos kutatások nem folynak, hiszen kisebbségpolitikával foglalkozó tudós nem dolgozik ott. Ez nem más, mint Szász Jenő fantomintézete, mutyi-intézete, amellyel a Fidesz kifizette Szász Jenő szolgálatait. Az NSKI minden feladatát el tudná végezni más intézmény is: a kutatási vonalat az Nemzetpolitikai Kutatóintézet, a közösségszervezési feladatokat a nemzetpolitikai államtitkárság, a Kárpát-haza Galériának pedig a Magyarság Háza adhatna otthont.

A vajdasági és a kárpátaljai gazdaságfejlesztési program kapcsán elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a projektek koordinációjába, a költségvetési támogatások kihelyezését biztosító intézményrendszer működtetésébe csak a hozzájuk közel álló szervezeteket vonja be.

Felszólítjuk tehát a kormányt, hogy hagyja abban a határon túli magyarság megosztását, egyes szervezetek kivételezett pénzügyi helyzetbe hozását, a magyar közösségek életébe való durva beavatkozást. Mind a kárpátaljai, mind pedig a horvátországi magyarság életet befolyásoló gazdaságfejlesztési stratégiák koordinációjába és végrehajtásába az érdekvédelmi szervezetek mellett vonja be az egyházak és civil szervezetek képviselőit is.

Kiss László
országgyűlési képviselő,