mszp.hu | Külföld | Szófia uniós bővítés közlemény
2014. április 01. 12:13

A tagállami parlamentek ellenőrzésével biztosítható az EU átlátható és demokratikus működése

A dél-kelet európai tagjelölt országok és az EU-tagállamok nemzeti parlamentjeinek, valamint az Európai Parlament képviselői részvételével tartottak interparlamentáris szemináriumot hétfőn Szófiában a nemzeti parlamenteknek az EU-bővítési folyamatban játszott szerepéről.

Dr. Gurmai Zita, az Európai Parlament alkotmányügyi bizottságának alelnöke elmondta: „Egy ország az Európai Unión belül csak akkor lehet sikeres, ha széleskörű társadalmi konszenzus alakul ki a tagságot illetően. Ennek kiépítésében fontos szerep hárul a nemzeti parlamentekre, amelyeknek tevékenyen részt kell venniük az EU működésének ellenőrzésében is.”

Az EP-képviselő szerint az Európai Parlament és a tagállamok parlamentjei az unió demokratikus legitimitásának tartópillérei. Felidézte: a Lisszaboni Szerződéssel nemcsak az Európai Parlament, mint az egyetlen közvetlenül választott uniós intézmény erősödött meg számottevően, de a nemzeti parlamentek EU-n belül játszott szerepe is megnőtt. Az európai és a nemzeti törvényhozások szoros együttműködése ezért kulcsfontosságú az uniós intézmények átlátható és demokratikus működésének biztosításához.

„Minél több vita zajlik nemzeti szinten, a tagállamok parlamentjeiben az EU-ról, a közvélemény annál több információval fog rendelkezni az uniós szinten hozott döntésekről. A közvélemény támogatásának elnyeréséhez elengedetlen, hogy az európai polgárok tájékozottak legyenek és megértsék, miért van szükség számos kérdésben a huszonnyolc tagállam szoros együttműködésére” – hangsúlyozta Gurmai Zita.