A tény szent, a vélemény szabad?

A Nemzeti Választási Irodától kapott hivatalos adatokból következtetéseket levonva választási csalás gyanújáról beszéltünk egy sajtótájékoztatón, ezért az Nemzeti Választási Bizottság elmarasztalt bennünket. Egy valóban demokratikus jogállamban komoly jelentőséget tulajdonítanánk ennek, ám ma e közlemény kibocsátásán túl nem foglalkozunk vele.

A kormány több televízióban is sugárzott, később a Kúria által jogsértőnek ítélt hirdetései miatt nem bírságolt a testület, viszont az ellenzéki rendezvényt egyenes adásban közvetítő televíziót megbírságolta. Az NVB-nek egy szava sem volt, amikor a közmédia nyílt kormánypropagandát közvetített, amikor az MTI ellenzéki rendezvényekről és kormánypárti botrányokról nem tudósított.

Az NVB minket elmarasztaló döntése újabb bizonyítéka annak, mennyire káros, hogy a Fidesz megszállta az alkotmányos intézményeket. Bizonyítja, hogy kormányváltás után az alkotmányos intézményrendszer átfogó reformjára lesz szükség.

Megnyugvással vettük viszont tudomásul, hogy az NVB szerint valótlan tényállításaink miatt mégsem nyitnak ki a választás napján az okmányirodák. Örülünk, hogy sajtótájékoztatónk miatt egy kicsit tisztábbá válik majd a választás, s nyomatékosítjuk, hogy minden megfélemlítési kísérlet ellenére szót fogunk emelni minden választási csalás-gyanús ügyben.

Bárándy Gergely
országgyűlési képviselő