Külföld | EP delegáció válságkezelés
2012. október 23. 15:28

A változtatás és összefogás ideje

"Elérkezett a változtatás és az összefogás ideje"- ez volt a fő üzenete Herczog Edit felszólalásának a keddi strasbourgi plenáris ülésen. A képviselő kifejtette, hogy a válságból való kilábaláshoz növekedésre és beruházásokra van szükség, amelyek egyik kulcsfontosságú eleme a megerősített európai ipar. „Eljött az ideje, hogy megteremtsük a növekedés keretfeltételeit, azt a struktúrát, amely előmozdítja gazdaságunkat.”

Herczog szerint beruházásokra, egységes belső és külső piacokra, a kereskedelemben rejlő potenciál kihasználására, illetve növekedésserkentő szabályozásra van szükség. Szignifikáns lépésekkel Európa visszanyerheti a bizalmat és fokozni tudja versenyképességét.

Az Európa 2020 stratégia szellemében Herczog külön kiemelte fontosságát, hogy ugrásszerűen meg kell erősíteni az európai ipart, fokozni az innovációt, segíteni vállalkozásokat piachoz és finanszírozási forrásokhoz jutni, illetve a munkavállalókat a piaci igényekhez igazítva képezni. A képviselő azt is kifejtette, hogy szükség van kutatásra és fejlesztésre, a vállalkozások versenyképességét segítő COSME programra és az Európai Összekapcsolási Eszközre.

„A fiatal munkavállalók kizárólag egy új iparpolitikával megerősített Európában állhatnak munkába. A pénzügyi válság legnagyobb vesztesége ez az elveszett fiatal nemzedék. Kötelességünk az ő munkába állásukat segíteni!”

A képviselő szerint a jövő a hatékonyságé. Nagyobb érték, kevesebb erőforrással. Legyen ez alapanyag, munka, pénz vagy akár az idő. Azok a vállalkozások lesznek sikeresek, amelyek a lehető legnagyobb mértékben a fenntartható hatékonyságra törekednek. Herczog arra buzdította felszólalásában képviselőtársait, hogy gondolkodjanak hosszú távon, és összefogva tegyenek azért, hogy a befektetők és munkavállalók visszatérjenek egy jobb Európába.