MTI/mszp.hu
2011. június 15. 16:08

A volt csornai MSZP-s polgármester számít arra, hogy meghallgatják a telekügyben

Papp József, Csorna volt polgármestere, az MSZP helyi elnöke számít arra, hogy tanúként meghallgatják abban a csornai telekügyben, amelyben hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozást indított ismeretlen tettes ellen a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Gyopáros Alpár (Fidesz) országgyűlési képviselő múlt héten tett feljelentése alapján.

A politikus szerdán Győrött az MSZP Győr megyei irodáján tartott sajtótájékoztatón kijelentette: ez a hatéves ügy "szigorúan politikai" jellegű. Mint elmondta, két hete megfenyegették, ha az MSZP helyi elnöksége nevében egy másik ügyben beadott feljelentésüket nem vonja vissza, akkor őt is feljelentik. A célpont tehát ő maga - szögezte le, hozzátéve, hogy a fenyegető üzenet nem Gyopáros Alpártól érkezett. Hogy ki volt a fenyegető, arról nem beszélt.

Papp József emlékeztetett: Orbán Viktor június 5-én Kötcsén kifejtette, hogy elégedetlen az elszámoltatások mennyiségével és lassúságával. "Úgy látom, néhányan úgy döntöttek, hogy akkor Csornán is gyorsan koholni kell egy vádat" - mondta.

A politikus hozzátette: "a tehetségtelen szolga tipikus módszere ez, gyorsan túlteljesíteni a főnök parancsát. Hogy nem légből kapott ez a gondolkodás részemről, az is bizonyítja, hogy Lázár János frakcióvezető törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek, amely szerint az ehhez hasonló ügyeket különleges eljárásban (...) kívánná tárgyalni."

Az ingatlan értékesítésének körülményeiről Papp József közölte: egy vállalkozó még 2004-ben tett ajánlatot egy beépítetlen, közművesítetlen önkormányzati ingatlan megvételére 3750 forint négyzetméterenkénti áron. Az önkormányzat által megbízott független értékbecslő az ingatlant 4900 forint/négyzetméter plusz áfa értékre becsülte. Ezen az áron az önkormányzat nyilvános licitet hirdetett, és az egyetlen ajánlattevő ezen a négyzetméteráron, 116 millió forintért vásárolta meg a területet.

A volt polgármester kijelentette, az eljárásban a hatályos törvényeket és a helyi önkormányzati rendeleteket szigorúan betartották. Megítélése szerint "a feljelentés legnagyobb hazugsága, hogy az ingatlanközvetítő változtatás nélkül ugyanígy adta el a szóban forgó telket a Tescónak, amely egy szupermarket építésére alkalmas, jogerős építési engedéllyel rendelkező építési telekért fizetett", Papp József ismeretei szerint mintegy 280 millió forintot.

Az MSZP-s politikus úgy látja, hogy Gyopáros Alpár a feljelentésében "azt vélelmezte, hogy valaki, vagy valakik összejátszottak az ingatlan értékének megállapítása és az értékesítés folyamatában, alacsonyra értékelték az önkormányzati ingatlant, amit azután nagyon drágán eladtak és ezek a valakik az árkülönbözetet valamilyen módon megosztották egymás között".

Papp József végül közölte, hogy bízik a tisztességes eljárásban és abban, hogy az eljárást bűncselekmény hiányában zárják majd le.