mesterhazy.hu
2012. június 24. 09:30

Adóemelések újra és újra

Humbug, kamu a költségvetési terv, amellyel a kormány nemrég előállt. Még a kabinettel igazán nem ellenséges Költségvetési Tanács is jelezte: egy óvatosabb, értsd, reálisabb tervezetet kellene készíteni. A "forradalom" vezetői azért sietnek, mert borzasztóan nagy szükségük van az IMF pénzére. Azt hiszik, ha eljátsszák a jó gyereket, akkor nagyobb esélyük lesz megszerezni a túlélést biztosító hitelt.

Van azonban, ami sokkal inkább foglalkoztat mostanság a kormány aktuális szerepjátékánál: az, hogy vajon kibírják-e az emberek a következő évet? Mi lesz a szegényekkel és hányan süllyednek majd a költségvetés hatására a szegénységbe?

A 2013-as költségvetés mindenekelőtt adóemeléseket hoz. Lesz tranzakciós adó, amellyel kétszer annyi pénzt akar beszedni a kormány, mint eredetileg jelezte.  Az átutalásokat és a sárga csekkeket is terhelő adó ráadásul degresszív, vagyis arányaiban jobban terheli a kis összegű átutalásokat és befizetéseket, mint a nagyokat. Így tehát a kispénzűek jobban megérzik majd a hatását. Lesz aztán távközlési adó is, amely névleg ugyan a szolgáltatókat terheli, de egyértelmű, hogy ennek jelentős részét a fogyasztókra, tehát az emberekre hárítják majd át az érintett cégek.  A biztosítási adóval büntetni fogják azt az állampolgárt, aki felelősségteljes gondolkodással biztosítást köt vagyontárgyaira. Jön az elektronikus útdíj, továbbá 11 százalékos adó terheli majd a legalapvetőbb kommunális szolgáltatásokat. A személyi jövedelemadó rendszeréből nem vezetik ki a félszuperbruttót, holott mindeddig erről volt szó, így tehát az adóalap nem csökken.

A "radikális adócsökkentés" ígéretével választást nyerő Fidesz 40 százalékra emeli vissza az állampolgárok összadóterhelését, holott az a kormányváltáskor csak 36 százalék volt. Számszerűen bizonyítható tehát, hogy a Fidesz hazudott a választóknak: éveken át hangoztatott kapitális hazugsága segítette választási győzelemhez.

És ez még messze nem a vége. Magas marad az infláció, ennek következtében veszítenek értékükből a piaci és  jóléti jövedelmek. Ezen felül azonban emelkedni fognak a lakosság közvetlen terhei is.  Növekedni fognak a gyógyszerköltségek, az oktatási, az egészségügyi, a szociális szolgáltatások és a közösségi közlekedés költségei, miközben az üzemanyagárak már most is soha nem látott magasságokban járnak. Miközben a megélhetés brutális módon nehezül, 23 milliárd forinttal kevesebb jut majd szociális ellátásokra. Emellett pedig fogalma sincs senkinek arról, hogyan fognak működni az államosított közszolgáltatások.

A kutatás-fejlesztésre sem jut pénz: a magyar tehetségeket nem támogatja, hanem elüldözi a kormány.

Az összesen 600 milliárd forintos megtakarítás kibírhatatlan terhet jelent majd az embereknek, ráadásul nem is vezet sehova. Az 1,6 százalékos növekedési prognózis túl optimista, valójában valószínűleg stagnálni fog jövőre a gazdaság az idei visszaesést követően. Leálltak és állva is maradnak a beruházások: a beruházási ráta soha nem volt annyira alacsony, mint most. A hitelezés szinte megszűnt, a fejleszteni, foglalkoztatást bővíteni kívánó vállalkozók nem jutnak pénzhez. A piaci szférában kevesebben dolgoznak, mint  a kormányváltáskor. A közmunka csak a számok kozmetikázást jelenti, valós megoldást nem nyújt a megélhetési problémákra.

Amit a kormány művel, az nem befektetés a jövőbe, éppen ellenkezőleg: az erőforrások felélése, a gazdaság motorjának kiszerelése, az emberek végső kifacsarása, a vállalkozók megsarcolása. Nem jön ki semmi a megszorításból, nem épül belőle semmi, nem fordul termőre a későbbiekben. A kormányzati gazdaságpolitika tartós stagnáláshoz, a kormányzati társadalompolitika szegényedéshez vezet. Aligha lehetünk meglepve, ha jövőre már 4 millió fölé emelkedik a létminimum alatt élők száma.

Mindezt látva az MSZP alternatív költségvetési és adótörvény-javaslatok kidolgozását kezdi meg. Tartozunk azzal a választóknak, hogy megmutatjuk: a válság közepette, az erőforrások szűkössége mellett is többet lehetne kihozni a költségvetésből. Több munkahely, több beruházás, beinduló növekedés, másféle, igazságosabb és hatékonyabb adóstruktúra. Megmutatjuk, hogy lehet mást és másként tenni.