mszp.hu | diákhitel adókedvezmény
2015. augusztus 13. 14:35

Adókedvezményt a Diákhitelt törlesztőknek!

Az elmúlt években a kormányzati szándék egyértelművé vált: úgy tekintenek a felsőoktatás egészére, mint egy olyan apropóra, ahonnan pénzt lehet elvenni. A források elvétele pedig a tandíjak drasztikus emelkedését jelentette az elmúlt években.

A KSH legfrissebb adatai alapján Magyarország már a kivándorlók országává vált, és mélyen elgondolkodtató, hogy a 19-30 év közötti fiatalok fele, a 30-40 éveseknek pedig harmada külföldön szeretne dolgozni, s ezen válaszokat is azon fiatalok adták, akik ma még itthon maradtak. Vagyis a külföldi munkavállalási szándék nagyobb, mint korábban bármikor. Ugyanakkor kivándorlási hajlandóság már nem csak a munkavállalásban mutatkozik meg, hanem az oktatásban való részvételben is. Hiszen tandíjmentesen vagy ösztöndíjjal, és diákmunkával akár sokkal több és jobb lehetőségek várják a külföldön tanulni vágyókat, mint ma Magyarországon.

A magas tandíjakra a kormány válasza a diákhitel. De a diákhitel egy olyan intézményrendszer, amely fontos abból a szempontból, hogy fiatalok ezrei enélkül nem tudtak volna diplomát szerezni. Ugyanakkor önmagában ezeknek a hitelformáknak a felkínálása a diákoknak azt mutatja, hogy Fidesz is érzi: a felsőoktatási rendszer és a felsőoktatási törvény a fiatalok tömegét zárja ki a felsőoktatásban való részvételből – mondta Jeszenszki András, az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei választmányának elnöke.

Arcátlanság felkínálni a fiataloknak, hogy ha majd elvégezte a főiskolát vagy egyetemet, egy több millió forintos adóssággal kezdje meg az életét. Mindezt úgy, hogy talán még munkát sem fog találni, s ki tudja, hogy milyen sors vár rá majd.

A Diákhitel2 konstrukciót választók közt - vagyis akik csak tandíjukat fizetik – 2014-ben 221.061 forint az átlagos féléves hallgatói hitelük nagysága. Azaz az önerőből fizetni képtelen, tanulni akaró fiataloknak átlagosan ekkora a tandíjuk.

Ezúton emlékeztetjük a Fideszt egy korábbi 2005. április 12-i javaslatára, miszerint „a munkáltatók munkavállalóik javára átvállalhatnák a diákhitel törlesztését, illetve az előtörlesztést. Az így átvállalt törlesztés, illetve előtörlesztés összegét sem a munkáltatót, sem a munkavállalót illetően-nem terhelnék közterhek. A módosítás hatásaként a hitelt felvevők terhei jelentősen csökkenhetnek, és várhatóan jelentősen nő az előtörlesztések száma”.

A Fidesz 2005-ös „Az adókról, járulékokról szóló törvények módosításáról" szóló T/15264. számú törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslata ezen a linken érhető el: http://www.parlament.hu/irom37/15264/15264-0064.pdf

A legfontosabb kérdés az, hogy kire, és milyen arányban terheli egy ország a felsőoktatás költségeit. Állami támogatás nélkül nincs felsőoktatás, ugyanakkor meg kellene határozni valós és jövőbemutató nemzeti- és társadalompolitikai célokat. Így például a pedagógusképzés kulcspont Magyarország jövőjét illetően, de 300 ezer forintos féléves tandíjjal ez lehetetlen küldetés. Az önköltségek összegét is úgy kell megállapítani, hogy ne legyen elviselhetetlen a hallgatók számára, és ennek meghatározásakor szociális szempontokat is figyelembe kell venni – mondta Aranyos Gábor, a Societas – Baloldali Ifjúsági Mozgalom országos alelnöke.

Ezért ezúton felszólítjuk a Fidesz országgyűlési képviselőit, hogy ne nehezítsék még jobban a fiatalok életkezdetét, és a diákhitel törlesztése után adókedvezményt lehessen érvényesíteni. Legyen közterhektől mentes - a lakáshitel törlesztéshez hasonlóan - a Cafeteriából való törlesztés, melyben a törlesztő közvetlen családtagja is részt vállalhat. Illetve az évi legfeljebb 5 millió forintos jövedelemmel rendelkezők 20%-os adókedvezményt vehessenek igénybe a törlesztett összegük után évi 150 ezer forint erejéig az egészség- és nyugdíjpénztári befizetésekhez hasonlóan.