2012. július 12. 13:58

Adósságörvény

A városvezetés város-eladósítási elképzeléseinek megvalósítása érdekében újabb hitel felvételéről döntött tegnap a közgyűlési többség. Az újabb, majdnem fél milliárd forintnyi teherrel Békéscsaba adósságállománya meg fogja közelíteni a 14 milliárd forintot.

A jelenlegi polgármester székfoglalása előtt a hitelek 2 milliárd forintnyi terhet jelentettek a város költségvetésének, azaz szívós munkával Vantara Gyulának sikerült hétszeresére növelnie a város adósságállományát. Tény, hogy a most felvett hitel feltételrendszere a kamatot illetően kedvező. Az azonban aggodalomra ad okot, hogy a jövőben a város hitelfelvételéről nem „csak” a megválasztott képviselők, hanem a finanszírozó bank is dönthet.

A hitelállomány növekszik, mely mára 200 ezer forintnyi adósságot jelent minden békéscsabainak az újszülöttektől az idősekig. A bevételek csökkennek, illetve csökkenni fognak, mivel jelentős bevételt termelő adónemek az önkormányzati kassza helyett a központi költségvetést erősítik. Az MSZP számításai szerint körülbelül 100 milliárd forinttal fog csökkenni a magyarországi önkormányzatok támogatása a jövő évi költségvetés számai szerint.

A hitelállomány növekszik, a bevételek csökkenek. Nem garantálható, hogy a város hogyan tudja majd visszafizetni a felvett hiteleket. Véleményünk szerint, a jelenlegi fejlesztési elképzelésekkel sehogy, mivel a megvalósult projektek nem segítették a város gazdaságának fejlődését, nem teremtettek újabb munkahelyeket. Tény, hogy fejlesztésekre szüksége van a városunknak és örülnünk kell minden forintnyi támogatásnak mely Békéscsabára érkezik. Ha azonban tovább haladunk az átgondolatlan fejlesztések útján, az utolsó kapálózásunk közben még inthetünk egyet az Agórának és az átalakított belvárosnak, mielőtt végleg a mélybe húzza Békéscsabát az adósságörvény.

Az MSZP Békéscsabai Szervezete már több javaslattal is előállt az adósságprobléma megoldására. Mindezeknek az alapja új munkahelyek létesítése és a meglévők megtartása. Ennek eszközei a helyi vállalkozások támogatása, a fiatalok hazacsábítása.

Az MSZP Békéscsabai Szervezetének nevében:

Miklós Attila,
elnök, önkormányzati képviselő