mszp.hu | Belföld | AIDS közlemény
2015. december 01. 09:30

AIDS világnap: azonnali cselekvést és szűrővizsgálatokat!

December elseje az AIDS elleni küzdelem világnapja. Ma is beszélni kell arról a hatalmas problémáról, amelyet a Fidesz nemtörődöm politikája okoz. Leginkább azért, mert hazánkban az ismert HIV-fertőzöttek száma közel három ezer, de a szakemberek szerint ennél sokkal rosszabb a helyzet: a diagnosztizálatlan HIV-fertőzöttek arányát 75%-osra becsülik Magyarországon!

A szakmai és civil szervezetek szerint a HIV-fertőzések szempontjából a legnagyobb kockázatnak kitett csoportok semmilyen kapcsolatban nincsenek a szociális és egészségügyi ellátórendszerrel, és újabban az illetékesek a megelőzést elősegítő ismeretterjesztésre sem fektetnek hangsúlyt. A Fidesz leállította a legnagyobb fővárosi tűcsere programokat, így sem a steril eszközökhöz való hozzáférés, sem a helyzet monitorozása nem biztosított.

Ezért lennének kiemelt jelentőségűek az államilag támogatott szűrővizsgálatok és a megelőzésről szóló kampányok. Ugyanilyen fontos lenne a civil és szakmai szervezetek támogatása, amelyek HIV szűréseket végeznek és részt vesznek a megelőzésben, tanácsot és segítséget nyújtanak az érintetteknek, vagy éppen tűcsere programot bonyolítanak le. A baj az, hogy a Fidesz ellehetetleníti őket, pedig nagyon fontos, amit csinálnak: az AIDS gyógyíthatatlan betegség, amely nemcsak a kockázatnak kitett csoportokat veszélyezteti, hanem az egészségügyi dolgozókat is, akik a munkájuk során megfertőződhetnek.

December elsején a szokásosnál is nyomatékosabban szólítjuk fel a Fideszt: hagyjanak fel végre a kirekesztő politikával, és ne kockáztassák senki életét, egészségét! Cselekedjenek azonnal! Biztosítsák az állami támogatást a megelőzéshez, a szűrővizsgálatokhoz és a tanácsadáshoz, az ország minden településén! Hagyják abba a segíteni akaró civilek vegzálását, és inkább adjanak pénzt a működésükhöz!

Laskovics Diána,
Beke Károly