MTI/mszp.hu | Belföld | pernyehullás Ajka
2015. szeptember 01. 19:42

Ajkai pernyehullás - Polgármester: környezetkárosítás zajlik

A Bakonyi Erőmű Zrt. kéményeiből a városra hulló pernye miatt büntetőeljárást kezdeményez Ajka polgármestere, aki keddi sajtótájékoztatóján kilátásba helyezte, hogy ha nem szűnik meg a környezeti terhelés, a város tulajdonában levő távhőszolgáltató nem vásárol hőenergiát az erőműtől.

Schwartz Béla azt mondta, az erőmű tevékenysége "több hónapja súlyos környezetszennyezést eredményez" a városban, mivel - különösen éjszaka - az ajkai lakások erkélyére, a parkoló gépkocsikra, a közterületekre és vízfelületekre nagy mennyiségű pernye hullik.

Közölte: az önkormányzat azt kéri az erőműtől, hogy egyetlen kazán se üzemeljen addig, amíg azt megfelelő tisztító berendezéssel el nem látják, ne kerülhessen semmilyen szennyező anyag a kéménybe, onnan pedig a levegőbe.

A polgármester azt mondta, ha a Bakonyi Erőmű a szükséges technológiai fejlesztést nem hajtja végre, az önkormányzat kezdeményezni fogja a szennyezést megvalósító berendezések leállítását.

Hozzátette, a városi tulajdonú távfűtő társaság évente mintegy 1,2 milliárd forint értékben vásárol hőenergiát az erőműtől, azonban "amennyiben a Bakonyi Erőmű rövid időn belül nem szünteti meg környezetkárosító magatartását, a város nem kíván hőenergiát vásárolni az erőműtől".

Schwartz Béla jelezte, véleményük szerint a Bakonyi Erőmű tevékenységével összefüggésben környezetkárosítás valósul meg, ezért ismeretlen tettes ellen büntetőeljárást kezdeményeznek.

A hulló pernye miatt a polgármester tájékoztatása szerint az önkormányzat és több lakos is bejelentéssel élt a Fejér Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Hatóságánál, a környezetvédelmi hivatal pedig elrendelte a levegő szennyeződésének mérését a kibocsátó kéményen. A folyamatban levő levegőtisztaság-védelmi mérések és ellenőrzések eredményeiről a kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának vezetője kedd délután tart sajtótájékoztatót Ajkán.