2012. augusztus 01. 16:29

Aki félre akarja érteni, az félre is fogja érteni

Ha valakinek esetleg nem lenne egyértelmű, vagy félre akarná érteni: az elmúlt két évben a kormány tudatos munkával, szánt szándékkal rombolta és rombolja a magyar demokráciát.

Ezért a torz és értelmetlen politikáért a Fidesz-kormány és a párt vezetői, valamint a törvénymódosításokat támogató Fidesz- és KDNP-frakciók tartoznak felelősséggel. 2014-ben el kell számolniuk döntéseikkel a magyar választóknak, és bármilyen trükkel is próbálkoznak addig, nem menekülhetnek ki felelősségük alól. A mai kormánnyal lehetetlen együttműködni, és ezt nem is érdemes megpróbálni.

Ezzel együtt meggyőződésem szerint egyetlen demokrata sem zárhatja ki annak a lehetőségét, ahogy Európa más demokráciájában sem teszik, hogy a jövőben nem lesz olyan helyzet, amikor egy, a maitól eltérő, a demokratikus normákat tiszteletben tartó konzervatív párt és az MSZP között lehet együttműködés, ahogy 2008-ban, a globális gazdasági válság legmélyebb pillanataiban az akkori kormány kezdeményezésére létrejött Nemzeti Csúcson képesek voltak értelmesen beszélni egymással társadalmi szervezetek, érdekcsoportok vezetői, és parlamenti pártok vezetői.

Magyarországnak nyugalomra, kiszámíthatóságra, biztonságra van szüksége. 2014-ben ez lesz a tét: hogy Orbán Viktor despotikus kirekesztő világa marad még négy évig, vagy Magyarország új irányba indul, egy nyugodtabb, párbeszédre alapuló politikai kultúra irányába.

A tudatosan félreértő, félremagyarázó látszatkeltő blogíróktól, egyéb szerzőktől pedig azt kérném, olvassanak figyelmesebben, és ha egy mód van rá, ne dőljenek be a címszerkesztők trükközésének és saját rövid távú politikai érdekeik helyett inkább az országunk jövőjére gondoljanak. Mindenki demokratának van ezzel épp elég feladata a következő években.

Dr. Molnár Zsolt,
az MSZP budapesti elnöke,