Aki nem kész a kompromisszumra, az ne kormányozzon!

Felháborító, ahogy a kormányzat a felé nyújtott kezet otromba módon elutasítja. Különösen egy olyan fontos témában, mint a romakérdés.

Az MSZP országgyűlési felszólalásban felkérte a kormánypártokat, hogy a romaügyi vitanapon ne csupán szószaporítás, de konkrét eredmény is szülessen, és az országgyűlés pártjai közösen fogadjanak el egy határozati javaslatot.

Továbbá azt is javasoltuk, hogy bármilyen nehéz is, a kormánypártok és az ellenzék együtt próbáljon megállapodni. Tudjuk, hogy vannak köztünk elvi ellentétek, de a romakérdés olyan fontos társadalmi ügy, amiben akkor is meg kell állapodnunk, ha az nehéz és hosszantartó folyamat. Soltész Miklós államtitkár úr azonban mintha nem is hallotta volna a felvetést. Ha legalább csípőből elutasította volna a javaslatot, vagy "elmúltnyolcévezve" ágálna az együttműködés ellen – azt kényszerűen, de elfogadnánk.

Ezzel szemben még csak nem is reagált a határozati javaslatra és a közös alapok megfogalmazásába. Nem a konszenzust keresi, a cigányság felemelkedésének valódi megoldását, hanem politikai előnyöket. Ez döbbenetes felelőtlenség, és nem kormányzóképes hozzáállás.

Ha már kormányozni és a magyar emberek érdekében kompromisszumokra törekedni nem tudnak, készüljenek egy konstruktív ellenzéki szerepre!

Tukacs István,
országgyűlési képviselő