mszp.hu | Belföld | meggy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
2014. június 16. 14:08

Alacsony meggy árak

Halmi József, megyei alelnök a meggyszezon kezdetén az alacsony meggy árakra hívta fel a közvélemény, a kormányzati képviselők és szakmai szervezetek figyelmét.

A képviselő elmondta, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye nemcsak azért hátrányos helyzetű, mert sok a munkanélküli és a szegény ember, hanem azért is, mert a mezőgazdaságon kívül nincs más kitörési lehetőség, ami javíthatja egy kicsit a családok anyagi helyzetét.

A meggytermesztés, amivel foglalkoznak a megyében élő emberek, jó megélhetési és keresetpótló lehetőség lenne, de a cigánymeggy 40 forintos, és a fürtös, valamint az érdi meggy 80 forintos felvásárlási ára még a termesztési költségeket sem fedezi.

A MAGOSZ fel volt háborodva az MSZP kormányzása alatt, ha alacsonyak voltak a meggyárak, - emlékeztetett a képviselő, aki saját tapasztalatára is hivatkozott, mivel korábban ő maga is közbenjárt - Demendi László munkáját segítve - a versenyhivatalnál, hogy magasabb legyen a gyümölcs ára.

Azt is tudjuk, hogy az árat nem mindig a feldolgozók, hanem a piac határozza meg – jelentette ki, majd felszólította a megyében abszolút többséggel rendelkező kormányzati képviselőket, hogy tegyenek meg mindent a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei meggytermesztők érdekében.

Továbbá felszólította a MAGOSZ-t is, ha kell, tüntessenek, és éppúgy vessenek be minden eszközt, mint korábbi kormányok idején tették, hogy befolyásolni tudják a meggy árakat.

A képviselő elmondta, nem gondolják, hogy mindig 200-250 forintos árat kell megállapítani a meggyért, de érje meg a termelőnek a gyümölcsöt megtermelni.

Mivel a Fidesz képviselői ilyen hatalmas erővel vannak jelen a megyében, Halmi József bízik abban, hogy mindent megtesznek a megye lakosaiért.

A megyei alelnök felszólította az Agrárkamarát is, - ahol már fizetett tisztségviselők dolgoznak - hogy minden egyeztetést kövessen el a meggy árának javításáért, hiszen a családoknak ez az egyik lehetősége a megyében, hogy anyagi helyzetüket javítani tudják, az alacsony közmunkabért, és az alacsony nettó munkabért kiegészítve.