Alkotmánybírósághoz fordul a XIII. kerület a Margitsziget miatt

Alkotmányjogi panasszal fordul az XIII. kerületi önkormányzat az Alkotmánybírósághoz a Margitsziget közvetlen fővárosi irányítására vonatkozó törvény miatt. Erről csütörtöki ülésén határozott a kerületi képviselő-testület.

Tóth József (MSZP) polgármester az ülésen kifejtette, hogy a módosítás az Európa Tanács önkormányzati chartáját és a jogalkotási törvényt is sérti. A polgármester előterjesztésében azt is jelezte: a törvény több paragrafusa sérti az Alaptörvény több cikkét és a jogállamiságot. Kifogásolta, hogy a városrész közigazgatási határát a magyar jogrendben egyedülálló módon változtatták meg, a területszervezési döntés meghozatala során nem kérték ki a XIII. kerületi önkormányzat véleményét.

A képviselő-testület 16 igen szavazattal, 2 nem ellenében arról döntött, hogy alkotmányjogi panasszal fordul az Alkotmánybírósághoz, és kéri az alaptörvény-ellenes rendelkezések megsemmisítését.

A képviselők arról is döntöttek, hogy a kerület azonnali hatállyal megszünteti tagságát a Budapesti Önkormányzatok Szövetségében (BÖSZ). Ezt Tóth József azzal indokolta, hogy kérésük ellenére az önkormányzati érdekképviselet nem alakított ki álláspontot a Margitszigetre vonatkozóan.