Államadósság: elbukták, elhazudták, elismerik?

Az Államadósság Kezelő Központ közlése szerint ma mintegy 24 és fél ezermilliárd forint az államadósság. Ez több mint 4 és fél ezermilliárddal több, mint a 2010-es összeg. Ma már minden számítás szerint magasabb a közös tartozásunk, mint az államadósság elleni harc előtt volt. Ez azt jelenti, hogy Orbán Viktor és kormánya hazudott, amikor azt állította, hogy az államadósság csökkenő pályára állt.

Hiába volt tehát minden trükk: nyilvánvaló, hogy a Fidesz hazudott az államadósságról is. Már tavaly év végén látni lehetett, hogy a kormány az államadósság elleni harcot is elbukta, annak ellenére, hogy 3 millió ember 3000 milliárd forintos nyugdíjpénztári megtakarításait is elvette és felhasználta az adósságcsökkentésre.

A történelmi rekordra emelkedett államadósság egyenes következménye az Orbán-kormány kudarcos gazdaságpolitikájának, a forint tudatos gyengítésének, a befektetőket taszító intézkedéseknek. Orbán Viktor elbukott hadjárata nyomában Európa egyik legsérülékenyebb gazdasága és nemzeti valutája maradt. Ideje lenne elismerni.

Burány Sándor,
országgyűlési képviselő