Belföld | Soltész Miklós közlemény
2013. február 09. 11:02

Állampolgári bejelentés Soltész Miklósnak

”Gyermekem tartósan beteg, súlyosan asztmás. A tüdőgondozóban ma elég elkeserítő hírt közöltek velem. Aki tartósan beteg gyermeket nevel, magasabb családi pótlékra és közgyógy igazolványra jogosult. Az igazolvánnyal 90 százalékos gyógykezelési, gyógyszertári és utazási kedvezmény vehető igénybe. A gondozóban ma azt mondták, mindezt jövő január elsejétől megszüntetik, és csak az ágyhoz kötött, kritikus állapotú gyermekek kaphatják. Ezt felháborítónak tartom, mivel egy szimpla légzőpumpa, amivel roham esetén befújunk, teljes áron 5000 forint! Az orvos szerint a gyermekem betegsége nem a súlyos kategóriába tartozik. Az nem súlyos, hogy állandóan szteroidot kell szednie? Hogy hetente kell rohammentőt hívni hozzá, mert befullad?  Hogy félévente 120-130 órát hiányzik az iskolából? Csak részmunkaidőben tudok dolgozni, mert főállásban annyit lennék betegállományban, hogy már rég kirúgtak volna. Miből fogom így kifizetni a gyermekem életét jelentő kezeléseket? Mihez kezdjek januártól?”

Fenti bejelentést egy kétgyermekes szociális munkás édesanyától kaptuk. Tekintettel például a cukorbetegeknél előidézett helyzetre, illetve arra, hogy jelenleg még az Orbán-kormány illetékes az ügyben felszólítjuk Soltész Miklós szociális államtitkárt, hogy tisztázza: tervezi-e az Orbán-kormány a tartósan beteg gyerekek után járó életmentő kedvezmények megszűntetését!

Korózs Lajos
elnökségi tag