mszp.hu | Belföld | alma
2014. szeptember 03. 15:01

Alma, alma, piros alma...

Veres János megyei elnök emlékeztetve a 2014. július 31-i sajtótájékoztatóján elhangzottakra, akkori két kérdésével nyitotta meg mai sajtótájékoztatóját, amit Lövei Csabával, az Együtt országos politikai tanácsának tagjával tartott „ALMA” ügyben.

Akkor a meggytúltermelésből és a kormányzati támogatás hiányából adódó jelentős károkról beszélt, illetve - mivel látható volt, hogy komoly problémákkal nézünk szembe az alma ügyben is - ezért már júliusban felhívta a kormány figyelmét, hogy érdemi intézkedéseket tervezzenek és jelentsenek be időben az almaértékesítés várható nehézségeinek leküzdése érdekében.

Ma sajnálattal állapította meg az MSZP megyei elnöke, hogy erre mind a mai napig nem került sor! Sajnálattal állapította meg azt a tényt is, hogy hiába figyelmeztette a kormányt, a megyei kormányzati képviselőket és az érdekvédelmi szervezeteket, senki részéről nem született érdemi intézkedés mind a mai napig a szabolcsi almaértékesítés érdekében.

Itt és most felszólítom a Magyar Köztársaság kormányát, a megyei képviselőket és a megyei mezőgazdasági érdekvédelmi szerveket, hogy érdemben szólaljanak meg, nyilatkozzanak, és érdemben cselekedjenek, azért, hogy a nagy és jó minőségű termés, ne okozzon óriási veszteséget a megyei termelőknek! – mondta.
Követeljék meg az érdekvédelmi szervek a kormánytól az önköltségi ár fölötti értékesítés lehetőségét, hogy ne kerüljön sor újra arra, hogy a megyei termelők nem tudják eladni munkájuk gyümölcsét.

Két évtizede nem volt arra példa, amire ma sor kerülhet - figyelmeztetett a megyei elnök -, hiszen akár 100 ezer tonna nagyságrendben is megmaradhat a termelőknél a gyümölcs. Kötelessége a kormánynak érdemi beavatkozást tenni!
A megyei közgyűlésen az Agrárkamara részéről nyitottság fogalmazódott meg minden egyes kérdéskörben, ezért Veres János és dr. Helmeczy László az elmúlt héten tárgyalást kezdeményeztek a megyei Agrárkamara és a MAGOSZ vezetésével az alma kérdésben.

Sajnálattal állapította meg a megyei elnök, hogy az eltelt néhány napban sem sikerült előrébb lépni a probléma megoldásában, ezért azt reméli a mai kormányülésen érdemi álláspontot fogalmaz meg a kormány tízmillió forintos nagyságrendben. Minden ez alatti intézkedés csak látszatintézkedésnek minősül megítélésünk szerint - fogalmazott Veres János - hiszen a probléma orvoslása ilyen nagyságrendben kezelhető.

Lövei Csaba, az Együtt és az Összefogás nevében úgy nyilatkozott, hogy itt az ideje, hogy a kormány a tettek mezejére lépjen végre. Amennyiben érdemi lépések nem történnek a kormány részéről, határozottabb demonstrációkkal fognak fellépni a kormány irányába.

Végezetül Veres János elmondta, a meggy betakarítás hat hete befejeződött és csak szeptemberben született meg az a kormányrendelet, ami segítené a termelőket. A későn érkezett rendeletnek már nincs pozitív hatása a meggytermelők problémájára. Ezért az alma ügyében hatékonyabb és gyorsabb intézkedésre szólította fel a kormányt a megyei elnök. Szeretnénk elkerülni azt, - mondta Veres János - hogy az almatermelők is a meggytermelők sorsára jussanak egy tehetetlen, tohonya kormány miatt.