2012. május 08. 14:32

Amerikai "agytrösztökben" tárgyalt Mesterházy

Az ország demokratikus rendszerét borította fel az Orbán-kormány - kezdte felvezető előadását Mesterházy Attila a washingtoni az Európai Politikai Elemző Központban, ahol részletesen elemezte, mit is jelent Magyarországon a kétharmados parlamenti többség, amely a fékek és ellensúlyok rendszeret számolta fel. Példaként említette az általános ombudsman minapi, a médiatörvényre vonatkozó súlyos kiritkáját, amellyel az Alkotmánybíróság és a kormány figyelmét hívta fel a törvény okozta alkotmányos aggályokra és az ebből adódott visszaélésekre.

A Fidesz hatalmának alkotmánnyal bebetonozott természetéről, a parlamenti diktatúráról beszélt a Woodrow Wilson Központban tartott előadásában az MSZP elnöke, ahol a hallgatóságban jelen voltak többek között a Soros Alapítvány, az amerikai Kongresszus Helsinki Bizottságának, az amerikai külügyminisztériumnak a képviselői.

A nap folyamán további tárgyalásokat folytat Mesterházy Attila a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjában (CSIS) és az Amerikai Progresszióért Központban, ahol tárgyalópartnereit az MSZP elmúlt két évben végigvitt irányváltásáról és az aktulális magyarországi politikai helyzetről tájékoztatja.