2012. augusztus 23. 15:26

Ami rosszabb, az nem jobb – Orbán és a tények

Az év első felének adatai világos képet adnak az orbáni unortodox gazdaságpolitika teljes kudarcáról: a reálbérek közel négy százalékkal csökkentek, a nem teljesített devizahitelek állománya öt százalékkal növekedett. A kormányzati kommunikációs gépezet sem tudja elhazudni: rosszabbul élünk.

A KSH legfrissebb adatai világosak. Az év első felében a bruttó átlagkeresetek 4,4 százalékkal nőttek, miközben a nettó kereset csak 1,6-tal. Mivel az infláció az átgondolatlan kormányzati politika hatására kiugróan magas lett (5,8 százalékos), így összességében a reálbérek 3,8 százalékkal csökkentek. Ez azt jelenti, hogy a bérkompenzáció teljes kudarc. A versenyszférában dolgozók száma sajnos csökkent, a GDP 1,2 százalékkal esett vissza. Ezeken nincs mit magyarázni, ezek tények.

Az Orbán-kormány kivérezteti a devizahiteleseket is. A nem teljesített devizahitelek állománya az első negyedévihez képest öt százalékkal nőt (1080-ról 1138 milliárd forintra). A szabad felhasználású, deviza alapú jelzáloghitelek esetében pedig egészen elkeserítő a kép: a teljes hitelállomány felénél vannak visszafizetési gondok. Jól látszik, a kormányzat devizahiteleseket megsegítő intézkedései csupán a jómódú adósoknak jöttek jól, a többség egyre kilátástalanabb helyzetbe kerül. Ezek is tények, nem lehet őket félremagyarázni.

Felszólítjuk Orbán Viktort és Matolcsy Györgyöt, fejezzék be az álságos sikerkommunikációt, és nézzenek szembe a valósággal: vegyék már észre és fogadják el, hogy az ország gazdasága és az emberek életszínvonala a vezetésük alatt zuhanni kezdett! Kezdjenek valódi közgazdasági tényeken és reális számításokon nyugvó, növekedésösztönző gazdaságpolitikába, vagy – mivel ez láthatóan nem megy – távozzanak az ország vezetéséből!

Józsa István,
frakcióvezető-helyettes