2012. augusztus 08. 10:22

Amit szabad a Fidesznek...

Amit szabad a fideszesnek, azt nem szabad az MSZP-snek. Egy újabb sorozatot indít a MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete sajtótájékoztatóin, amely bemutatja, hogy a helyi kormánypárti kiskirályok, hogy ténykedhetnek a saját területükön, ami felett az országos szervezetek elnéznek, az ellenőrök pedig, így ellenőrzik.

Mátészalka - A kórház és egyéb beruházások

„A holding vezetősége nyilatkozta, hogy a fehérgyarmati és a mátészalkai kórházat össze fogják vonni. Közben a Fidesz, elsősorban Tilki Attila kinyilatkozta, hogy az MSZP be akarta zárni a mátészalkai kórházat, mi emiatt fel vagyunk háborodva. – mondta mai sajtótájékoztatóján Halmi József, alelnök.

A mátészalkai kórházat az MSZP kormány sem 2002-2006 között, sem 2006-2010 között nem akarta bezárni. 2006-ban 850 milliós címzett támogatást adott, amiből látszik a mátészalkai kórháznak az akkori kormány jövőt szánt. A súlyponti kórház kijelölésénél megmaradt a mátészalkai területi kórház, osztályok lettek összevonva, de megszűnések nem történtek. Akkor a Fideszes helyi vezetés, Szabó István, polgármester összefogtak, tiltakoztak a súlyponti kijelölés ellen a kórház dolgozóival. Miközben a mostani átalakításnál látjuk azt, hogy osztályok szűnnek meg, nagy valószínűséggel embereket fognak elbocsájtani és  össze fogják vonni a kórházat! Még sincs tiltakozás!

A kórház orvosigazgatója dr. Szondi Zita lett, ő fül- orr-gégész a mátészalkai kórházban és fideszes önkormányzati képviselő. Nem a betegeket, és nem a kórházat fogja elsősorban képviselni, hanem a Fidesz-KDNP pártszövetséget!

Többször felszólítottam Szabó Istvánt és Fülöp Istvánt, hogy álljanak ki a kórházért, hogy mentsük a mátészalkai kórház függetlenségét, a fehérgyarmati kórház függetlenségét, tiltakozzunk az összevonás ellen.

A polgármester úr, - aki nem szólal meg ebben az ügyben, - nagyszerű tevékenységet folytat, mert ez a 850 milliós beruházás, amit említettem, a mai napig nem készült el. Ellenőrizte bárki is a gépfelhasználást? Hogy ez a beruházás közel 6 éve folyik. Miért nincs kész? Ki követett el hibát? Erről semmit nem hallunk.

Mátészalka volt az, az önkormányzat, ami az MSZP-s kormány idejében 2006-2010 között kapta a legtöbb önhikit, a Fidesz kormányzás alatt a megyében szintén a legtöbb önhikit kapja, miközben adósságoktól hemzseg.

A sajtó is megszokhatta, hogy mi hitelesen tájékoztatunk, ezért van Kövendy Zsolt, önkormányzati képviselő mellettem, - hangsúlyozta az alelnök, aki ezekről a beruházásokról és azokról a kudarcokról, amit ők a törvényesség és az állampolgárok képviselete szempontjából meg akartak tenni, többet tud.

Szabó István, polgármester úr tevékenysége nem mindig a város érdekében történik!
Mi azt látjuk, hogy a kormányzat engedékeny a polgármesterével szemben, a kormányzathoz hű intézményeknek ellenőrizni kellene, de nem biztos, hogy nem elfogultak az ellenőrzésnél.  – adta át a szót a képviselőnek Halmi József.

„Szomorúan kell megállapítanom mátészalkai képviselőként, hogy városunk az elmúlt második ciklusa alatt, Szabó István polgármester regnálása alatt leszálló pályára került. Ez látszik a munkahelyek, gazdasági fejlesztések állásából, hiszen új befektetőkről, munkahelyekről nem beszélhetünk az elmúlt 6 év során. Szomorú, hogy az általunk elkezdett kórházi beruházás és az azóta elkezdett és pályázatokon elnyert beruházások a Kistérségi Szolgáltató Központ, a Művelődési Ház és a Színház terem felújítása csigavonalban halad. A kivitelező kiválasztásáig úgy tűnt a dolgok jó mederben zajlanak, ennek ellenére az utóbbi hónapokban az látszik, hogy a tehetetlenség uralkodik Mátészalkán. Az ellenőrzésre kijelölt személyek nem tudhatjuk, hogy megfelelően végezték-e a munkájukat, hiszen a kivitelező, aki idő közben eltűnt a palettáról és egyfajta jogvita keletkezett ebből a beruházásból, újabb és újabb ultimátumokkal bombázza - a szerződés rendkívüli felmondásával - az önkormányzatot.

Városunk a beruházásra felvett 1,3 milliárd forint deviza alapú szabad felhasználású hitelt. Sokszor beszél a Fidesz devizacsapdáról, ha ez nem csapda, akkor nem tudom, minek lehet nevezni.„ – folytatta Kövendy Zsolt.

„Én magam is tiltakoztam a hitel felvétele ellen, hiszen ma már visszaigazolódtak azok a várakozások, amelyek az árfolyamkockázatban rejlenek. Mátészalka adósságállománya mindent egybe vetve közelít 3,5 milliárd forinthoz.

A hitelállomány növekedése nem járt együtt a beruházások gyors befejezésével!
Ebben a beruházásban sem látunk tisztán. Augusztus 2-án a testületi ülésen önálló képviselői indítványként egy bizottság felállítását javasoltam, aminek a tagjai a városfejlesztési  bizottság fideszes elnöke, a pénzügyi bizottság jobbikos elnöke, és én magam lettem volna. Feladatunk az lett volna, hogy megvizsgáljuk az elmúlt hónapok eseményeit, hogy hol és ki követett el hibát. A bizottság egyhangú támogatást nyújtott, majd a képviselő testület ülésén - számomra érthetetlen okokból - a három ellenzéki képviselőt kivéve a többiek az elutasítás mellett szavaztak.

Korábban Szabó István szájából elhangzott az a kijelentés: „Hogy neki semmilyen takargatni valója nincs.”  Ha ez igaz, neki lett volna leginkább érdeke, hogy ez a bizottság megalakulhasson, mindazokat a tényeket feltárhassuk, amik a jelenlegi kudarchoz vezettek.
A következő időszakban képviselői jogommal élve meg fogok tenni mindent annak érdekében, hogy ezek a beruházások nyílt titokká váljanak, hiszen közpénzek felhasználása mindenképp indokolttá teszi. Ezekről a tényekről továbbra is tájékoztatni fogom a nyilvánosságot, hiszen úgy látom, hogy egy MSZP-s képviselőnek nem maradt más eszköze, csak a nyilvánosság.” – mondta.