mszp.hu | bérpótlék
2016. június 28. 14:42

Arra feleljen a KDNP és Harrach Péter, miért ellenzik a vasárnapi munkáért járó dupla bért!

Az önálló támogatottságát tekintve nem létező KDNP lelkiállapotát látva érthető, miért épp a pelenka áfáját akarják csökkenteni, de a vasárnapi pihenőnap esetében jobb, ha hallgatnak. Harrach Péter ne azon gondolkodjon, hogy hány vasárnap ne kereshessenek pénzt és ne vásárolhassanak az emberek, hanem arra adjon választ, miért szavazták meg a vasárnapi bérpótlék felére csökkentését, és miért ellenzik azt, hogy aki vasárnap dolgozik, az arra a napra kapjon dupla fizetést!

Amíg a KDNP támogatja a felére csökkentett vasárnapi bérpótlékot, a szájára se vegye a vasárnapot, és ne hazudja azt, hogy a munkavállalók oldalán áll!

Az MSZP kezdettől fogva azt képviseli, hogy aki vasárnap dolgozik, annak arra a napra járjon dupla fizetés – és nem csak a kereskedelemben. Az általunk benyújtott határozati javaslat szerint a bérpótlék csak 50 százalékig lenne járulékköteles, ezzel mindenki jól járna: a dolgozók, akik vasárnap dupla fizetést kapnának, és a munkaadók, akik könnyebben ki tudnák fizetni a vasárnapi bérpótlékot.

Ide tartozó javaslatunk még az is, hogy egyetlen munkavállalót se lehessen havonta két vasárnapnál többet dolgoztatni – kivéve, ha a dolgozó és a munkáltató erről írásban megállapodik. A munkaidő nem lehet több napi 8, illetve heti 40 óránál, ettől eltérni csak nagyon indokolt esetben lehet.

A KDNP-nek először ezt kellene megszavaznia. Aztán elővehetik a pelenkát.

Lukács Zoltán
frakcióvezető-helyettes