mszp.hu | Külföld | Károly-díj Martin Schulz
2015. május 14. 15:56

Átadták a Károly-díjat Martin Schulznak

Az Európai Unió parlamentarizmusának és demokratikus legitimációjának erősítéséért végzett munkájáért Nemzetközi Károly-díjjal tüntették ki csütörtökön a németországi Aachenben Martin Schulzot, az Európai Parlament elnökét.

A német szociáldemokrata politikust Joachim Gauck német államfő, Francois Hollande francia elnök és II. Abdalláh jordániai király méltatta az aacheni városházán tartott díjátadó ünnepségen, amelyen részt vett több uniós tagállam kormányfője, valamint az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnöke.

Martin Schulz az elismerést megköszönő beszédében kiemelte, hogy szétvált egymástól a közös Európa eszméje és az Európai Unió, és meggyengült az uniós intézmények iránti bizalom. Ezen a helyzeten csak az EU nyíltságának és működése érthetőségének erősítésével lehet változtatni.

"Nyissuk ki az ajtókat és az ablakokat, hogy belássanak az emberek és megértsék, hogy mi történik" - mondta az EU jelenlegi területének nagy részét magában foglaló frank birodalom megalapítójáról, Nagy Károly császárról (748-814) elnevezett díj 57. kitüntetettje.

Gondoskodni kell arról, hogy az EU-t, ezt a "nagyszerű épületet ne romhalmazként kapják meg a gyermekeink", és ehhez számos tagállam kormányától is más hozzáállásra van szükség. "Hagyjatok fel azzal, hogy minden kudarcot és megoldatlan gondot Brüsszelre kentek, és a sikereket a nemzeti zászlóra tűzitek" - fogalmazott az Európai Parlament elnöke.

Hangsúlyozta: az EU-nak van alternatívája, de csak a "visszafelé tartó nemzetállamosodás", a visszatérés a nemzetállami "csőlátás" világába, amelyben a csupán a saját erejükre támaszkodni tudó államok nem birkózhatnak meg sikeresen a 21. század "európaizálódott" kihívásaival - mondta Martin Schulz.

Az EU lebontásával "Európa jelentéktelenségbe süllyed, egyben maradva viszont államok és népek erős közösségét alkotja és biztosítja polgárainak mindazon jogokat, amelyek megszerzéséért az emberek a világ más tájain az utcára vonulnak és az életüket kockáztatják " - emelte ki a szociáldemokrata politikus.

A Károly-díjat 1950 óta ítélik oda az európai egységért végzett kiemelkedő munkásság elismeréseként. Martin Schulz kitüntetésével az EU mindhárom fő intézményének vezetője a Károly-díj birtokosai közé tartozik. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke 2010-ben - lengyel miniszterelnökként -, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pedig 2006-ban - luxemburgi kormányfőként - részesült az elismerésben. A korábbi kitüntetettek között van például Tony Blair volt brit kormányfő (1999) és Bill Clinton volt amerikai elnök (2000), Horn Gyula külügyminiszter (1990) és Konrád György író (2001).