mszp.hu | Belföld | közlemény Kecskemét menekültek
2015. július 17. 14:32

Átgondolt menekültügyi koncepcióra volna szüksége Magyarországnak Európa segítségével

Tegnap egy szégyenletes esemény helyszínén jártam akkor, amikor a mórahalmi úgynevezett mintakerítések bemutatásával szembesültem. Amikor megláttam az elkészült kerítésszakaszt, egy olyan érzés lett úrrá rajtam, amely nem a védekezést, hanem a bezártságot sugallta számomra.

A határjárás egyre inkább megerősítette azt bennem, amit az ott élők is megfogalmaztak, hogy az 1990-es évek délszláv válságának időszakához hasonló nemzetközi összefogásra lenne szükség, nem pedig szöges drótkerítésre. Nem megoldás, hogy Európa csak pénzt küld ennek a problémának a megoldására, azt is egy olyan kormánynak, amely uszító propagandával és fallal próbálja távol tartani a menekülteket saját politikai haszonszerzése érdekében, ráadásul a szolidaritást teljesen kiöli népünkből.

A menekültüggyel foglalkozó határőrizeti szervek egyre nagyobb terhelésnek vannak kitéve, melyet ezzel a létszámmal sokáig nem lehet fenntartani. Ugyanez elmondható az orvosi ellenőrzésekkel kapcsolatban is, ami számunkra az egyik legfontosabb kérdés a más földrészekről érkezők esetében.

Ez nem mehet így tovább! Mielőbb egy higgadt, átgondolt menekültügyi koncepcióra volna szüksége Magyarországnak Európa segítségével, amellyel emberibb módon lehetne kezelni ezt a kérdést.

Király József,
az MSZP Bács-Kiskun Megyei Területi Szövetségének elnöke