2012. április 23. 11:23

Átvert kórházak, hazaküldött betegek

Az Orbán-kormány központosított közbeszerzései miatt a kórházak ma sorozatosan vesztenek,  olyannyira,  hogy kénytelenek voltak nemrég hazaküldeni mellrákos betegeket, mert nem volt elég gyógyszerük, holott a kormány javuló állapotokat ígért. Hasonlóképpen átverték a kórházakat a gázbeszerzések tekintetében, ahol 20 százalékos megtakarítást ígértek a kórházaknak egy jelképes összegért cserébe, majd kiderült, hogy ez az összeg a vis maior alapot jelentené a kórházak számára, azaz amit nyernek, azt azonnal elveszik a kórházaktól.

A napokban napvilágra került hírek szerint a kormány a gyógyításra szánt pénzből akar vis maior pénzt kreálni. Számos okból érthetetlen a kormány döntése:

- tudomásunk szerint vis maior esetekre a kormánynak és egyes tárcáknak saját keretük van, eddig minden kormány ebből oldotta meg a nem várt problémákat.
- az intézményeknél előírás a teljes körű biztosítások megkötése, amik kellő fedezetet biztosítottak bizonyos károk elhárítására is.
- mit keres a gyógyításra szánt keret a vis maior alapban?

A közbeszerzések központosítása a gyógyszerellátásban még súlyosabb tragédiákhoz vezethet, hiszen sűrűbben előfordulhatnak olyan esetek, amik márciusban, amikor számos kórház kénytelen volt hazaküldeni a mellrákos betegeket. Mindezt a negyedéves kereteket megszabó kormánydöntések eredményezik, márpedig a magyar polgárok nem központi tervutasításra lesznek betegek, még akkor sem, ha ezt a Szócska Miklós kéri tőlük.

Az már csak hab a tortán, hogy a gyógyszertender sem sikerült megnyugtatóan, mivel a győztes három cég nem a szerződésben rögzített áron adta a gyógyszereket.

Az MSZP elvárja a kormánytól, hogy olyan egészségügyet működtessen, amely képes minden magyar állampolgár számára kielégítő ellátást biztosítani és követeli, haladéktalanul intézkedjen, hogy soha többé ne kelljen gyógyszerhiány miatt hazaküldeni egyelten beteget sem a kórházainkból!

Tukacs István,
az Országgyűlés Egészségügyi bizottságának tagja