Az adósságátvállalás az önkormányzatiság megszüntetését leplezi - reagálás Tállai András tájékoztatójára

Az Orbán-kormány jóval több pénzt vett el az önkormányzatoktól, mint amennyit az adósságátvállalással adott, így a települések sokkal rosszabbul jártak, mivel kevesebb pénz maradt náluk.

Ráadásul a települések adósságátvállalása bankjegyekbe csomagolt bilincs az önkormányzatokon. Az Orbán-kormány a látszólagos segítségért cserébe megfosztotta őket döntési jogköreiktől és anyagi forrásaiktól. Ma már a helyi ügyekről is olyan emberek hoznak határozatot, akik talán még a térképen sem tudják megmutatni, hol található az adott település.

A Fidesz adósságátvállalása ráadásul álságos. Az önkormányzatok adósságáért a kormány maga is felelős, hisz feladataikat alulfinanszírozta, bevételeiket pedig elvonta. Sőt: maga Orbán Viktor volt az, aki még ellenzékben eladósodásra buzdította a fideszes vezetésű önkormányzatokat!

A tavasszal felálló Mesterházy-kormány visszaállítja a helyi közösségek jogát arra, hogy maguk irányítsák az életüket. Megteremtjük a lehetőséget arra, hogy a települések visszakapják a Fidesz által elvett vagyonaikat. Az önkormányzatiság ugyanis nem az aktuális hatalom anyagi gyámságát jelenti, hanem azt, hogy a helyben élők dönthetnek saját sorsuk alakításáról.

Botka László,
Szeged polgármestere