2012. május 10. 09:29

Az 'AGÓRA' korábban hosszú távú koncepció volt

Ha az „AGÓRA” nyíregyházi történetét valaki meg akarja ismerni, akkor ajánlom figyelmébe a 2009. április 14-ei és 27-ei közgyűlési jegyzőkönyveket. Olyan érdemi, szakmai és nem pártpolitikai vita folyt akkor az „AGÓRA” programról, amilyet az elmúlt másfél évben ennél a nyíregyházi önkormányzatnál egyetlen egyszer nem tapasztaltam.  – hangsúlyozta Csabai Lászlóné, megyei alelnök tegnapi sajtótájékoztatóján.

Két alternatíva szerepelt a közgyűlés anyagában, részletes előterjesztéssel, ami azóta szintén nem tapasztalható a nyíregyházi közgyűléseken.

Az egyik egy ahhoz hasonló, amit most Kovács Ferenc elfogadtatott a közgyűléssel: egy kisebb a meglévő épületek felújítására vonatkozó anyag.

A másik a két épület koncepciója: a jelenlegi művelődési ház felújítása és egy új befogadó színház és több funkciós épületnek a felépítése. Három nagyon fontos fórum javasolta ezt a megoldást. Az egyik a Megyei Önkormányzat vezetése a  város fideszes frakcióvezetőjének egyetértésével, a másik a Területi Építésügyi Szakmai Kollégium, akinek elbírálási lehetősége volt a projektnél, a harmadik a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szakértő csapata, aki a közgyűlés előtti napokban a helyszínen vizsgálták meg az „AGÓRA” programot.

Mind a három szerv azt javasolta, hogy a város hosszú távú érdekét a második később elfogadott programmegvalósítása szolgálja. Annak a szellemében, hogy ez egy komplett kultúrafejlesztési programnak a része, hiszen a Megyei Önkormányzat vállalta a Kállay-gyűjtemény elhelyezését és a múzeum bővítését illetve a Falumúzeum bővítését is. Ezzel a programmal 20-25 évre meg lehetett volna alapozni a város kulturális infrastruktúráját. Ezen a közgyűlésen egy ellenszavazattal a teljes képviselő testület a két épület megépítését elfogadta.

Költségeiben igaz, hogy sokkal jelentősebb a saját erő, mint a most elfogadottnak, de ennek kb. 1/3-a a felszabaduló ingatlanok értékesítéséből befolyt volna és működési költségére sem igaz, hogy megduplázódott volna, hiszen olyan technológiákat terveztek be, ami nagyon takarékos működést tett volna lehetővé.

Furcsa, hogy azok a kormánypárti képviselők minősítik túl nagyvonalúnak ezt a koncepciót, akik simán megszavazzák, hogy ebben a nagyon nehéz gazdasági helyzetben az ország 4 futball stadiont épít 130 - 150 milliárd forintért, egyébként éppen annyiból, amennyit a sárga csekk adójának befizetéséből remélnek. A tervezési költség kicsivel valóban több annál, mint amennyit az EU pályázat lehetővé tett, de arányaiban jóval kevesebb, mint amilyen tervezési költség és előkészítési költsége van a kórháznak. Annak a kórháznak, ahol az új tervek megrendelésénél a Felügyelő Bizottság elnöke Kovács Ferenc volt, a jelenlegi polgármester. Ha az arányokat nézzük, különösen most, hogy át fogják dolgozni a kórháznak a programját, ott az előkészítés költségei jóval magasabbak lesznek, mint az „AGÓRA” költségei.

Én szeretek objektíven látni, - mondta az alelnök asszony. Hosszú távú gondolkodás volt, amit az előző önkormányzat végiggondolt és meg akart valósítani. A mostani program egy kényszer szülte takarékos program. Ebben egyetlen dolgot szeretnék elismerni, hogy a saját erőt sikerült lecsökkenteni. De azt nem tudjuk, hogy ez milyen programok lemondásával jár. Úgy fogad el a közgyűlés pályázatokat, hogy nincsenek mellette rajzok, tervek, gazdasági számítások. Mintha a képviselő testületet nem is érdekelnék a részletek, vagy a polgármestert nem érdekeli, hogy bele akarnak-e szólni a képviselők a város életébe?