Belföld
2012. december 17. 14:30

Az Alkotmánybíróság rehabilitálta az élettársakat

Az MSZP üdvözli az Alkotmánybíróság döntését, és elvárja a megsemmisített rendelkezésekből következő hátrányok felszámolását.

Az MSZP üdvözli, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisítette a családvédelmi törvény őskonzervatív családdefinícióját. Ezt az MSZP már a parlamenti vitában is bigott, az állampolgárok szabadságát korlátozó, életszerűtlen meghatározásnak tartotta, és ezért a törvényt sem támogatta. Ez a definíció családként csak a házasságot és a szülő-gyerek kapcsolatot ismerte el, és kizárta a család fogalmából, a családnak járó védelemből és tiszteletből az élettársakat.

Még ha évek óta neveltek közösen gyerekeket, akkor sem számíthattak közös családnak. A törvény szerint az élettársi közösségben csak a szülő és saját vérszerinti gyermeke alkotott családot, együtt az élettársak nem, és nem számítottak egymás családtagjainak az előző kapcsolatból származó gyermekek és anyjuk vagy apjuk őket akár évek óta nevelő élettársa sem.

A családvédelmi törvény ezzel hadat üzent a valóságnak: a létező családformák sokszínűségének. Nem vette tudomásul azt sem, hogy a gyermekek 43 százaléka ma nem házasságban születik. Az Alkotmánybíróság most a valóság s a kormánypártok közti csatában a valóságnak adott igazat, és távozásra szólította fel az államot a hálószobákból.

Az MSZP elvárja, hogy haladéktalanul változtassák meg az élettársakat és gyermekeiket büntető intézkedéseket. Változtassanak azon az adószabályon, amely szerint a három gyereket együtt nevelő élettársak, ha a három gyerek közül valamelyik egy előző kapcsolatból született, nem jogosultak a hasonló helyzetben lévő házastársaknak járó emelt összegű családi adókedvezményre.

Álljanak el attól a szándékuktól, hogy az új Ptk. még a családjogi fejezetből is száműzze az élettársakat, és viszonyukat az üzleti szerződésekkel foglalkozó fejezetben említse meg.

Lendvai Ildikó,
az Emberi jogi bizottság tagja