mszp.hu | Belföld | egészség közlemény
2014. január 30. 16:54

Az aprópénz nem elég, kormányváltás kell!

Ma az egészségügy sokkal rosszabb helyzetben van, mint a kormányváltás előtt. A súlyos válságtüneteket az Orbán-kormány továbbra is agresszív kommunikációval próbálja elfedni. A 2014. évi választások miatt tompítani igyekszik az egészségügy minden területét érintő feszültségeket, de eddig mindenki csak annyi pénzt kapott bajai orvoslásához, amennyi ahhoz elég, hogy csendben maradjon.

A 4 év alatt kivéreztetett háziorvosi praxisoknak kampányfogásként alamizsnát szór a kormány. Aprópénzt ad, ami érdemi változást nem hoz. Reméljük, ez esetben nincs elrejtve hasonló csapda, mint a várólisták csökkentésére kiosztott pénz esetében, hiszen az akkor kiosztott összeg kétharmadát vissza kellett fizetniük a kórházaknak.

Az MSZP támogat minden egészségügynek juttatott forintot, kormányra kerülve tovább javítja az egészségügyi dolgozók bérezését. Érzékelhetően növeljük a háziorvosok praxispénzét, ösztönözzük a csoportpraxisokat, az orvosi együttműködést és a háziorvosi munkát segítő ápolók, asszisztensek foglalkoztatását. Könnyítjük a praxisvásárlást, támogatjuk korszerű eszközök beszerzését. Életpályamodell bevezetésével hozzájárulunk az elvándorlás megállításához. Eltöröljük az orvosokat megalázó kényszernyugdíjazást.

A Mesterházy-kormány újra létrehozza az Egészségügyi Minisztériumot, mert a kormányban képviselni kell az egészségügyi ágazat sajátos szempontjait. Csak így érhető el, hogy az egészség védelme és megőrzése az egész kormány felelősségévé váljon.

Kormos Kata,
szóvivő