mszp.hu/MTI | országgyűlés
2015. június 23. 20:06

Az ÁSZ számos hibát állapított meg

Józsa István, az MSZP vezérszónoka az intézmény függetlenségét kérdőjelezte meg, utalva arra, hogy az élére "egy fideszest és egy kicsit dezertált MSZP-st" ültettek oda. Egy vele szemben indult perre hivatkozva pedig azt mondta: az ellenőröket is szükséges ellenőrizni.

Az ÁSZ számos hibát állapított meg

A Gazdasági Versenyhivatal ellenőrzésével kapcsolatban kifogásolta, hogy a szervezet komoly bevételektől esett el azzal, hogy részlegesen sem tudta behajtani a határidőn túli követeléseket, miközben az a pénz valamely versenyszereplőknél ott maradt.

Az ellenzéki politikus pozitívnak ítélte a bíróságok kiegyensúlyozottabb gazdálkodásához szükségesnek tartott intézkedéseket, ugyanakkor szóvá tette, hogy egyes intézmények, felsőoktatási intézmények szabályszerű működésével kapcsolatban számos hibát állapítottak meg. Több jelentés megállapította, hogy sérült a közpénzekkel való felelős gazdálkodás elve, s ez a kormány felelőssége is - vélekedett Józsa István, aki szerint az ÁSZ megalapozott és előremutató javaslatokat tesz, de azt a címzettek gyakran nem fogadják meg.

"egyeseknek mindent, másoknak meg semmit"

Gúr Nándor (MSZP) azt mondta, a szerencsejátékról szóló az előterjesztés lényege, hogy "egyeseknek mindent, másoknak meg semmit", az a szabad rablás feltételeit teremti meg, ezért a visszavonását szorgalmazta.

A játékszenvedéllyel bírókat szerinte nem azzal lehet megfékezni, hogy kiürítik a kiskocsmákat, és néhány ember kezébe adják a birodalmat, az emberek ugyanis - mondta - találékonyak. Úgy értékelte, a kormány nem védeni akar bárkit is, "csak bizonyos emberek haszonszerzését segíti".

Frakciótársa, Józsa István szerint a kormányoldal ideológiát keres a szabad rabláshoz. Eközben a költségvetés kárt szenved, de a beszűkített piacot úgy rendezik át, hogy a saját haveri körüknek jó legyen - folytatta, és megengedhetetlennek nevezte, hogy ehhez a költségvetésből lopnak el tízmilliárdokat.

Még több pénzt akarnak adni Andy Vajnának és Szima Gábornak

Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP vezérszónoka cinikusnak nevezte a törvénymódosítási javaslatot, a piac letisztítására való hivatkozást pedig - mondta - felháborítónak tartja.

Úgy fogalmazott: ahogyan a trafikokat szétosztották, családokat tönkretéve ezzel, úgy a játékgéppiac átszervezése miatt kocsmáknak kellett tömegesen bezárniuk.

Hangsúlyozta: ellene van a szerencsejátéknak, de nem úgy, hogy a "bizniszt" egyetlen vagy maximum két szereplőnek, Andy Vajna és Szima Gábor kaszinókoncesszió-tulajdonosnak osztják ki.

Az egész törvényjavaslat arról szól, hogy még több pénzt, még több adókedvezményt kapjon Andy Vajna - értékelt Bangóné Borbély Ildikó, kifogásolva azt is, hogy a játékautomatákban nincs integrált ellenőrző készülék, nincs szerver alapú összeköttetés az adóhatósággal.

Erősítsék meg az idegenrendészeti szerveket!

Harangozó Tamás (MSZP) a magyar-szerb határra tervezett kerítés kapcsán beszélt az MSZP eltérő megoldási javaslatairól. A kerítést a kormánypártok "nünükéjének" nevezte, helyette az idei költségvetés módosításával az idegenrendészeti, menekültügyi és határrendészeti szervek megerősítését javasolta. Elmondta, kezdeményezték a büntető törvénykönyv módosítását is, hogy szigorúbban büntessék az embercsempészeket, akik szerinte "börtönbe fognak rohadni".

Azon véleményének is hangot adott, hogy az elmúlt hónapokban a kormány közel 60 ezer embert eresztett rá a nyugati szomszédokra.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára visszautasította és nem a parlamentben illőnek nevezte az ellenzéki képviselő két kifejezését azt, hogy ráeresztettek embereket az EU-ra, illetve hogy börtönben fognak rohadni a menekültek.

Mint mondta, a jelenlegi szabályok miatt nem lehet őrizetbe venni a menekültként ideérkezőket, és azért nem tudják kiutasítani őket, mert eltűnnek a befogadóállomásokról. Hozzátette: a biztonsági határzár nem egyedi. Kitért arra, hogy hétfőn több mint hatszáz embert fogtak el a határon, és egyikük sem jelentkezett menekültként.

Harangozó Tamás személyes érintettség miatt felszólalva azt kérte az államtitkár ne forgassa ki a szavait, ő az embercsempészekre mondta, hogy börtönben fognak rohadni.

Az elnöklő Latorcai János arra a kérte a képviselőt, hogy legközelebb más kifejezést használjon.