mszp.hu | Belföld | egészségügy
2015. február 06. 16:01

Az egészségügyben nincs próbaüzem, kiszámíthatóságra és fejlődésre van szükség!

Az új budapesti kórház ötlete az átgondolatlan kormányzati kapkodás újabb bizonyítéka. A próbaüzemű politizálás az oktatásügy és a közlekedés után az egészségügyet is elérte.

Nem az új kórházzal van a gond, hanem azzal, hogy az ilyen bejelentéseket átgondolt szakmai stratégiaalkotásnak kell megelőznie. Olyan előkészítő munkának, amelyet a kormány az érintettekkel párbeszédet folytatva végez el, s amely – az eddigi lépésekkel ellentétben – nem nehezíti meg a betegek és az egészségügyi ágazatban dolgozók életét.

A kormánynak le kell vonnia a következtetéseket: nem volt helyes szétverni a 2010-ig működő rendszert, az egészségügy államosítása zsákutca. A most a csőd szélén álló  fővárosi kórházaknak az államosítás előtt alig volt adósságuk! Az államosítás óta a várólisták utcahosszal nőttek, az ellátás színvonala romlott, az orvosok és az egészségügyi személyzet elvándorlása és kivándorlása pedig soha nem tapasztalt méreteket ölt!

Látszik, hogy a kormány nem tudja mit akar, de azt ellentmondást nem tűrően akarja. Elvárjuk, hogy a kormány a szakmával közösen dolgozzon ki egy átgondolt tervet, amely biztosítja a szükséges forrásokat – vagy legalább állítsa vissza azt a rendszert, amelyet a mostanihoz hasonló nagy lendülettel szétvert.

Horváth Csaba
fővárosi frakcióvezető