ökoiskola Debrecen közoktatás
2013. október 18. 12:16

Az egységes oktatási rendszer bedarálja a józsai ökoiskolát?

2012-ben még a debreceni önkormányzat saját hírharsonái is örömmel kürtölték világgá a hírt, hogy Örökös Ökoiskola címet nyert a józsai Gönczy Pál Általános Iskola. Az oktatási intézményben évtizedek óta fontos eleme volt  a tananyagnak a természet közelsége, hiszen a nebulók állatok és növények mellett tanultak az iskolában. Lovakkal, szürke marhával foglalkozhattak, veteményes kertet gondozhattak.

Úgy tűnik azonban, hogy a Fidesz iskolaállamosítási akciójával, valamint a KDNP értelmezhetetlen egyen tanrendjével párhuzamosan az ilyen unikálisnak tekinthető tanműhelyek elveszítik jogosultságukat. A józsai intézményben ugyanis a nyári szünet leple alatt felszámolták az évtizedes hagyományt, így az új tanévben sem az állatok, sem a veteményes kert nem várta már a diákokat.

Érthetetlen, hogy a kormányzati akarat, amely az oktatási rendszerre egyen uniformist húz, miért nem engedi tovább működni a jól bevált módszereket. Ahelyett, hogy az ökoiskolákat támogatná és módszerüket terjesztené, felszámolja azokat a szaktárca.

Érthetetlen azonban a debreceni fideszes városvezetés reakciója is az ügyben, egészen pontosan annak hiánya. Hiszen hiába a szülők és az ellenzéki pártok felháborodása, az önkormányzat szó nélkül hagyja, hogy egyik - országosan is legelismertebb - oktatási intézményének évtizedes hagyományait felszámolják, melyre eddig oly büszke volt és elismerését rendszeresen kifejezte.

MSZP Hajdú-Bihar megyei Területi Szövetsége
és Pallás György MSZP szakpolitikusa