2012. május 22. 16:36

Az elégedett belügyminiszter

Ezekben a napokban több bizottságban tart félidős beszámolót a belügyminiszter. Az emberi jogi bizottságban megkérdeztük, mit akar és mit tud tenni a rendőrség a félkatonai szervezetek, a bíróság által betiltott Magyar Gárda és hasonmásai grasszálása ellen.

A kérdés már csak azért is jogos, mert annak idején a miniszterelnök még ”két pofonnal” vélte gyorsan elintézhetőnek a dolgot. A belügyminiszter válasza meglepő volt. Elismerte, hogy a jogsértők gyakran próbálják kijátszani a törvényt, de egészében úgy látja: a korábbiakhoz képest szép eredményeket értek el visszaszorításukban.

Ha a kormánynak ez az eredmény, akkor nem tudjuk, mi a kudarc. A félelemkeltő szervezetek mára vérszemet kaptak, rendezvényeiken büntetlenül lehet Kalasnyikovval hadonászni, a híveket arra biztatni, hogy legyenek készen belelőni a nekik nem tetsző csoportokba. De úgy látszik, következmények nélkül a legdurvább módon zsidózhatnak, cigányozhatnak is, és ha egy gombot megváltoztatnak az egyenruhájukon, már nyugodtan sétafikálnak a Parlament folyosóin is. Egy parlamenti párt pedig a közelmúltban nyílt szövetséget hirdethetett meg velük.

Ha a kormány ezt is eredménynek látja, nem meglepő, hogy a beszámoló szerint általában is sikeres a közbiztonság megerősítése. Mint mondta, az emberek ”szubjektív biztonságérzete” erősödött. Ehhez képest a KSH hivatalos statisztikai adatai szerint az év első hónapjaiban Budapesten 84,9 százalékkal, országosan 35,5 százalékkal nőtt a súlyosabb bűncselekmények száma. Budapesten 87,1 százalékkal, országosan több mint 40 százalékkal emelkedett a sértett személyek száma, miközben kevesebb az ismertté vált bűnelkövető. Az sem növelheti különösebben a biztonságérzetet, hogy megnőtt a nyílt utcán, közterületen elkövetett bűncselekmények száma is.

De miniszter úrnak egy dologban biztosan igaza volt a bizottsági ülésen: a bűntettek elszaporodásáról nem a rendőrség tehet. Az is igaz, hogy ő már tavaly megmondta: olyan társadalmi válság jön, ami komoly bajokat okoz a közbiztonságban. Sajnos, igaza lett. Jó volna persze, ha nemcsak jósnak volna sikeres, hanem saját kormányán belül is meg tudná védeni a rendőrség költségvetését és hatékonyságát.

Lendvai Ildikó,
az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság tagja,
országgyűlési képviselő