mszp.hu | Belföld | társadalompolitika közlemény
2014. április 23. 17:01

Az elszegényítést folytatják?

Magyarországon az Eurostat adatai szerint a gazdagoknak jelentősen nőtt a jövedelme, az ország 90%-ának helyzete viszont romlott az elmúlt négy évben. Ha a harmadik Orbán-kormány ott folytatja, ahol a második abbahagyta, négy év múlva közel 100% lesz a lecsúszók aránya, és már csak Orbán Viktor és baráti köre érezheti majd magát nyertesnek.

Már az egykulcsos adó bevezetésekor és az adójóváírás ezzel egy időben történő kivezetésekor jeleztük: tízből legalább nyolc munkavállaló rosszabbul fog járni. Nem csak az idő igazolt minket: még a fideszes kutatócég elemzője is arra jutott, hogy évi 444 milliárd forintot bukott az állam az egykulcsos adón, és ez a pénz a gazdagok zsebébe vándorolt.

Az elmúlt négy évben a szegények szegényebbek, a gazdagok gazdagabbak lettek. Ez derül ki az Eurostat friss kimutatásából is. Mi kell még ahhoz, hogy Orbán Viktor és a Fidesz észrevegye: a legszegényebbek jövedelme közel 15%-kal csökkent a kormányzásuk alatt?

Az MSZP továbbra is kiáll az alacsonyabb bérek európai szintre emelése mellett. A nettó minimálbér 100 ezer forintra emelése jelentősen csökkentené a jövedelmi különbségeket.

Korózs Lajos,
elnökségi tag