Az EP elnökével tárgyalt az MSZP elnöke

A Tavares-jelentést követően előállt helyzetet értékelte Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke és Mesterházy Attila pártelnök Budapesten, az Európa Pont hivatalában.

Az MSZP elkötelezett az európai értékek és a csatlakozáskor vállalt jogok és kötelezettségek betartása és betartatása mellett, és mindent elkövet azért, hogy politikájával segítse ennek az értékvilágnak és értékrendnek a képviseletét Magyarországon. Mesterházy Attila elmondta, hogy fontosnak tartja, az ország ne szigetelődjön el, ne ellenségeket, hanem barátokat és szövetségeseket keressen. Magyarországnak ott a helye annál az asztalnál, ahol az uniós ügyekről, az ország életét és sorsát is meghatározó döntések születnek. A nemzeti érdekeknek igazán csak így lehet érvényt szerezni, s nem a folytonos csatározással, mások kiosztásával.

Az MSZP elnöke szerint a Tavares-jelentésben foglaltak tényszerűek és kellően reprezentálják azt a folyamatot, amelynek a demokrácia fokozatos leépítésével a szemtanúi vagyunk. Ezt a folyamatot szükséges leálllítani, s ezzel egyidőben visszaállítani a fékek és ellensúlyok rendszerét, visszaadni azoknak az intézményeknek a függetlenségét, amelyek élére a Fidesz-vezette kormány a saját pártkatonáit ültette.