mszp.hu | Külföld | munkahelyteremtés
2014. október 21. 12:52

Az Európai Parlament napirendjén a munkahelyteremtés, a foglalkoztatottság növelése

Szanyi Tibor felszólalásában a számmisztikák elhagyását, valódi munkahelyek létrehozását és ennek ellenőrzését szorgalmazta. Emellett üdvözölte, hogy a Bizottság kiterjeszti az Ifjúsági Garancia Program határát 25 éves korról 30 évre, melyet egy júliusi írásbeli kérdésében maga is szorgalmazott.

Tisztelt elnök asszony! Valóban egyetértek mindazokkal, akik úgy gondolják, hogy kiemelten és visszatérően érdemes foglalkozni a munkahelyteremtéssel. Tán ennek is eredménye az, hogy immár a Bizottság is magáévá tette többünk javaslatát, hogy az európai ifjúsági garancia életkorhatárát 25-ről 30 évre emeljük. Ugyanakkor minden törekvésünk dacára meg kell jegyezzük, hogy a tagországi elszámolások, a statisztikai számbavételek vizsgálata, ellenőrzése legalább olyan fontos, mint megannyi más eszköz itt. Példának hozhatom hazám, Magyarország esetét, ahol a kormány egyébként egy olyan közmunkaprogramot vezetett be, amelyben egy hónapban napi 4–6 órás munkáért 150 eurónyi fizetést adnak, ámde foglalkoztatottnak tekintik ezeket az embereket. Egy szó, mint száz, ha itt hangzatos célokat tűzünk ki, az jó dolog, de megvalósításuknál az ellenőrzés ugyanilyen fontos.

Tovább a videóhoz >>>